Οι επικίνδυνες αποστολές του Αντώνη Σαμαρά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

10:22 18/8/2012 - Πηγή: 24wro
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στο Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά τις επικείμενες, ίσως...
καθοριστικής σημασίας, συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας,Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, στις 24 και στις 25 Αυγούστου αντίστοιχα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «θα τα καταφέρουμε... δεν έχουμε δικαίωμα να μην πάμε καλά», αποτυπώνοντας έτσι την αισιοδοξία του για το γύρο
των συνομιλιών που θα έχει στις δύο πρωτεύουσες όπου «χτυπά η καρδιά» της Ευρώπης. Βέβαια οι διεθνείς αναλύσεις ως προς την προοπτική των συνομιλιών του κ. Σαμαρά διίστανται, προμηνύοντας «καυτή εβδομάδα» γεμάτη «επικίνδυνες αποστολές».

Με δεδομένη την αποφασιστικότητα που φαίνεται ότι επιδεικνύει η κυβέρνηση στο εσωτερικό σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του «εμπροσθοβαρούς» σχεδίου των 11,5 δισ. ευρώ,αλλά και με πίστη για άντληση διαπραγματευτικού κεφαλαίου από τη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν να τεθεί σοβαρά και με ουσιαστικό τρόπο το ζήτημα της χρονικής αναπροσαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακόμη, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου,στη γερμανική πρωτεύουσα, την Κυριακή και τη Δευτέρα, 19 και 20 Αυγούστου αντίστοιχα, με σκοπό τη διενέργεια διαβουλεύσεων με τον ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου, θεωρείται ότι από τη μία θα προλειάνει το διπλωματικό έδαφος για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ από την άλλη θα αποφέρει δείγματα της στάσης που πρόκειται να διατηρήσει η Γερμανία ως προς το υπό διατύπωση ελληνικό αίτημα.

Πάντως, μέσα στην εβδομάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, τόνισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις», εν τούτοις σημείωσε πως «η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της».

Η «διαμάχη» FT Deutschland – Bloomberg

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι όντως θα συμβεί τελικά, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εμφανιζονται διχασμένα για την εξέλιξη των συζητήσεων σε Βερολίνο και Παρίσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι εχθές Παρασκευή έκαναν την εμφάνισή τους δύο αντικρουόμενα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα του πολυθρύλητου αιτήματος που αναμένεται να διατυπώσει μέσα στην εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς.

Προκαταλαμβάνοντας την αρνητική στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας, η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατήρησε σε ρεπορτάζ της, όπως δημοσίευσε Το Βήμα, ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα χαιρετίσει τον έλληνα πρωθυπουργό την επόμενη Παρασκευή και μάλιστα με στρατιωτικές τιμές. Ωστόσο, η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο γεύμα θα είναι ψυχρή».

Το έγκυρο έντυπο αιτιολ
Keywords
Τυχαία Θέματα