Οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα

11:58 10/3/2012 - Πηγή: 24wro
«Οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες έχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό...
Το ηλεκτρονικό βιβλίο αν και εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις προσαρμογής, αποτελεί το μέλλον και παρουσιάζει πολλές νέες ευκαιρίες», ήταν το βασικό μήνυμα της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και ηΟργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών στο πλαίσιο κοινού προγράμματος δύο διαλέξεων για την τεχνολογία και
τις βιβλιοθήκες.

«Οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες καθώς και οι τρόποι διάθεσης και διανομής της πληροφορίας αποτελούν το επίκεντρο των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που καλείται, εν μέσω κρίσης, να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της και να παίξει έναν πιο παρεμβατικό και εκπαιδευτικό ρόλο στην Ελληνική Κοινωνία», δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Αντωνία Αράχοβα.

«Τα ηλεκτρονικά βιβλία άρχισαν να αναπτύσσονται ήδη το 1971 και αποτελούν το μέλλον της βιβλιοθηκονομίας», εξήγησε η Κάρεν Χάρτμαν, βιβλιοθηκονόμος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προκλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων και βιβλιοθηκών.

«Ένας στους πέντε Αμερικάνους έχουν σήμερα στην κατοχή τους μια συσκευή ηλεκτρονικού βιβλίου, ενώ ήδη, το 82% των δημόσιων βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ προσφέρει ηλεκτρονικά βιβλία», ανέφερε η Κ. Χάρτμαν που εξήγησε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο βρίσκει εφαρμογή, εκτός από τις ταμπλέτες ανάγνωσης, σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα όπως τα iphone, android και blackberry.

«Η πολυμεσική διάσταση του ηλεκτρονικού βιβλίου με φωτογραφίες, βίντεο και έξυπνα διαγράμματα είναι το μέλλον της τεχνολογίας», κατέληξε.

«Οι εκδότες ουσιαστικά κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του ηλεκτρονικού βιβλίου», τόνισε με την σειρά του ο Dr. Γιόργκ Μέγερ, διευθύνων σύμβουλος της DiViBib που παρουσίασε τους παράγοντες επιτυχίας για τις βιβλιοθήκες και τους εκδότες.

Πάνω από τους μισούς εκ των 6.000 εκδοτών στην Γερμανία προσφέρουν προϊόντα διαδικτυακού βιβλίου, με το 40% των καινούργιων βιβλίων να βγαίνουν σε ηλεκτρονική μορφή.

«Η πολύ-χρηστικότητα των νέων μέσων ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων βασίζεται στο διαδίκτυο και επομένως την οριζόντια διάχυση της πληροφορίας. Με 400 δημόσιες βιβλιοθήκες και 10,8 εκατομμύρια κάρτες αναγνωστών, οι πραγματικοί χρήστες των βιβλιοθηκών στην Γερμανία ανέρχονται περίπου στα 30 εκατομμύρια, μέγεθος που φανερώνει αμέσως τις δυνατότητες της χρήσης νέων τεχνολογιών σε αυτό τον χώρο. Αναμένουμε 4 εκατομμύρια καταφορτώσεις μέσα στο 2012», προσέθεσε.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας με συν-διοργανωτές το κέντρο πληροφοριών της Αμερικανικής Πρεσβείας και το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της φιλοξενίας διεθνών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο των βιβλιοθηκών.
Keywords
Τυχαία Θέματα