Οι τουρίστες έρχονται αλλά δεν καταναλώνουν

08:26 5/9/2011 - Πηγή: 24wro
Μειωμένη η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας...


Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας, παρά τις αυξήσεις που παρατηρούνται κατά τη φετινή σεζόν στα βασικά τουριστικά μεγέθη.

Η εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ότι, φέτος, ο αριθμός των ξένων τουριστών θα παρουσιάσει διψήφιο ποσοστό αύξησης, φθάνοντας στα 16,5 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι αφίξεις από την κρουαζιέρα) και ξεπερνώντας τον αριθμό-ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Παράλληλα, αν διατηρηθεί το διψήφιο ποσοστό αύξησης του πρώτου εξαμήνου στην εισροή των ταξιδιωτικών εισπράξεων καθ' όλο το έτος, από 9,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν, φέτος, τα 10,4 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το 2009.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι με τη δυναμική που απέκτησε φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα υπερκαλυφθούν οι όποιες απώλειες σημειώθηκαν σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών την τελευταία διετία, ενώ θα καλυφθούν σχεδόν κατά το ήμισυ και οι απώλειες των τουριστικών εισπράξεων. Να σημειωθεί ότι η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για την Ελλάδα σε επίπεδο εισροής εισπράξεων ήταν το 2008, με 11,6 δισ. ευρώ.

Κατά την περυσινή χρονιά, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας σημείωσε κάμψη κατά 8,2% και διαμορφώθηκε στα 640 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ φέτος δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή.

Στην Ισπανία, η οποία έχει σχεδόν πενταπλάσια τουριστικά έσοδα από την Ελλάδα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών διαμορφώθηκε πέρυσι στα 932 ευρώ, ενώ στην Κύπρο έφθασε στα 713,2 ευρώ.

Σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα μεταξύ των άμεσα ανταγωνιστριών χωρών κινήθηκε η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών μόνο στην Τουρκία στα 546 δολάρια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, στην «Καθημερινή» οι κυριότεροι λόγοι που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στη χώρα μας είναι το γεγονός την πτώσης των τιμών από τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και της μείωσης των τιμών στην εστίαση και σε άλλα είδη στο εσωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε ό, τι αφορά την εξέλιξη των δαπανών ανά αγορά, αναφέρει ότι υπάρχουν τουρίστες, για παράδειγμα, από τη Ρωσία, που ανεβάζουν τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη και τουρίστες από βαλκανικές χώρες που ξοδεύουν. Πάντως, σημειώνει ότι πρόδρομος της βελτίωσης της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών τα επόμενα χρόνια είναι η αύξηση των αφίξεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα