Οι Τούρκοι γκρέμισαν εκκλησία 100 ετών γιατί έκοβε την θέα ξενοδοχείου!

10:55 6/5/2011 - Πηγή: 24wro
Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια προχώρησαν οι τούρκοι στην Κύπρο.

Γκρέμισαν την Αγία Θέκλα γιατί εμπόδιζε την θέα σε παράνομο πολυτελές ξενοδοχείο.


Ένα τοπίο κενό άφησαν πίσω τους οι μπουλντόζες στο σημείο όπου για ένα και πλέον αιώνα «στεκόταν» πάνω από το κύμα το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας στη Βοκολίδα επειδή στην περιοχή κτίστηκε παράνομα πολυτελές ξενοδοχείο και η εκκλησία μάλλον κρίθηκε «ενοχλητική».

Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, την ίδια ώρα,
καταβάλλονται προσπάθειες για να αποτραπεί η ανέγερση τζαμιού στην αυλή της εκκλησίας της Παναγιάς της Θερμιώτισσας στην κατεχόμενη Θέρμια, ενώ οι προσπάθειες για αναστήλωση του κατεχόμενου μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου καθυστέρησαν επικίνδυνα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει αυτή τη στιγμή με κατάρρευση.

Κάποιες πληροφορίες που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές έφεραν και στην περίπτωση αυτή τις μπουλντόζες να έχουν προχωρήσει στην κατεδάφιση μέρους των κτισμάτων που βρίσκονται γύρω από το ναό, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν.

Ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση αφού οι ζημιές που υπέστη η Μονή μετά την τουρκική εισβολή είναι τεράστιες, όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο κοινοτάρχης της Μύρτου, Σάββας Χαρίτου και δύσκολα θα αποκατασταθούν.

Όπως ήταν φυσικό βεβαίως, η κατεδάφιση της εκκλησίας της Αγίας Θέκλας στη Βοκολίδα προκάλεσε οργή στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ενώ η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη αναμένεται ότι θα θέσει και τις τρεις περιπτώσεις προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της.

Εξάλλου και όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Βοκολίδας, Ευάγγελος Κίττος, «μετά από επικοινωνία που είχα τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο όσο και με τον επίσκοπο Καρπασίας, πληροφορήθηκα ότι γίνονται προσπάθειες για διευθέτηση μετάβασης μας στην περιοχή για να δούμε από κοντά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσουμε και επίσημα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα».

Στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Βοκολίδας υποστήριξε ότι μέχρι πριν από δέκα ημέρες ο ίδιος επισκέφθηκε το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας και φωτογράφισε την περιοχή, αφού όπως είπε, «Τουρκοκύπριοι φίλοι μας από γειτονικά χωριά μας είχαν ενημερώσει για την ανέγερση του ξενοδοχείου και για τα προβλήματα που δημιουργούσαν κάποιοι επικαλούμενοι την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παρεκκλήσι».

Ως κονοτάρχης, «σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους αποταθήκαμε στο λεγόμενο δημαρχείο και υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί να επιδιορθώσουμε κάποιες ζημιές στην εκκλησία για να μην είναι επικίνδυνη, όπως υποστήριζαν οι άνθρωποι του νέου ξενοδοχείου. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα αποταθήκαμε και σε κάποιον Ελληνοκύπριο ο οποίος ζει στην Αμερική και προσφέρθηκε να πωλήσει περιουσία του για να μας δώσει τα χρήματα και να καλυφθούν τα έξοδα, και όλα αυτά έγιναν σε συνερ
Keywords
Τυχαία Θέματα