ΟΗΕ: Nα αμβλυθούν εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης

13:46 7/1/2012 - Πηγή: 24wro
Παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι εντάσεις ανάμεσα... στο Ιράν και τις δυτικές χώρες, υπογραμμίζοντας όμως ότι εναπόκειται στην Τεχεράνη να «αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό».

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση, με την Τεχεράνη να απειλεί τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αποστείλουν στον Κόλπο το αεροπλανοφόρο
τους John C. Stennis, το οποίο σημειωτέον διέσχισε την περασμένη εβδομάδα τα Στενά του Χορμούζ την ώρα που διεξάγονταν ναυτικά γυμνάσια από το Ιράν. Τα γυμνάσια αυτά στην περιοχή των Στενών διήρκεσαν 10 ημέρες.

Οι δύο πλευρές πρέπει «να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην περιοχή και να προσπαθήσουν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα, να αντιπαραθέσουν όλες τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν χρησιμοποιώντας το διάλογο και ειρηνικά μέσα», σημείωσε ο Μπαν.

«Ωστόσο το Ιράν οφείλει επίσης να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, συνέχισε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υιοθετήσει τέσσερις φορές την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για να σταματήσει η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Μπαν σημείωσε εξάλλου ότι εξακολουθεί πάντα να του προκαλεί ανησυχία η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία έκανε λόγο για «αξιόπιστα» στοιχεία που δείχνουν ότι το Ιράν έχει εργαστεί με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, ισχυρισμούς τους οποίους απορρίπτει η Τεχεράνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα