Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ δείχνουν νέο δάνειο για την Ελλάδα

10:30 11/5/2011 - Πηγή: 24wro
Μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων για την Ελλάδα ακολούθησε την χθεσινή είδηση...
του πρακτορείου Dow Jones ότι ετοιμάζεται νέο δάνειο για την χώρα μας ύψους 60 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2013, καθώς φαίνεται πλέον να αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η χώρα μας δύσκολα θα καταφέρει να βγει στις αγορές.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για ενέχυρο δημόσια περιουσία που μπορεί να βάλει η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να λάβει επιπρόσθετο δανεισμό και στελέχη του ΥΠΟΙΚ έσπευσαν να το διαψεύσουν άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις ΜέρκελΣόιμπλε από γερμανικής πλευράς που αναφέρθηκαν στην αξιολόγηση της τρόικας στη χώρα μας, που πιάνει από σήμερα δουλειά. Από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της χώρας μας, σύμφωνα με τα λεγόμενα των γερμανών.

Από την άλλη πιο ενδεικτικές των σχεδίων των Βρυξελλών για την ενίσχυση της Ελλάδας φαίνεται να είναι οι δηλώσεις του Οικονομικού επιτρόπου Όλι Ρεν και της γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Όλι Ρεν αν και δεν έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες, ουσιαστικά αποκάλυψε πως βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, φροντίζοντας όμως να επισημάνει ότι και αυτός περιμένει τα μαντάτα από την τρόικα για την αξιολόγηση της ελληνικής προόδου. «Η αποστολή έχει διπλό ρόλο. Οι άνδρες του κλιμακίου καλούνται να αξιολογήσουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος καθώς και το ενδεχόμενο ενίσχυσής του. Στη συνέχεια, θα εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στα πλαίσια της οποίας περιλαμβάνεται και η καταγραφή των μελλοντικών αναγκών αναχρηματοδότησής του» επεσήμανε ο κ. Ρεν.

Η τρόικα θα καθορίσει και θα συγκεκριμενοποιήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας για το 2012 και η έκθεση που θα συντάξει θα αποτελέσει τη βάση για νέες αποφάσεις, που αναμένεται ότι θα ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις χώρες με δυσκολίες προκειμένου να αποφευχθεί μια αναδιάρθρωση που θα είχε τεράστιο κόστος.

Η Λαγκάρντ είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πιθανό ποσό ή το είδος της επιπρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια για όλη την ευρωζώνη και ζημίες για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. "Την αποκλείουμε κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε μορφή. Ούτε τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους επενδυτές", είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro, που δημοσιεύεται την Τετάρτη.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα δημοσιεύματα για νέο πακέτο ύψους 60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η Lagarde είπε: "Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση".

Στελέχη της τρόικας πραγματοποιούν αυτές τις ημ
Keywords
Τυχαία Θέματα