Οριστικά στα χέρια του συριακού στρατού η Χομς

13:04 2/3/2012 - Πηγή: 24wro
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η υποχώρηση των ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων από την πόλη Χομς της Συρίας, που είχε ...
γίνει προπύργιο της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε βίντεο που φαίνεται να δείχνει τις σορούς της αμερικανής δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν και του γάλλου φωτογράφου Ρεμί Οσλίκ να κηδεύονται στην πόλη, στα χαλάσματα της οποίας έχασαν την ζωή τους πριν από εννέα μέρες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών που έχουν παραμείνει στην περιοχή, οι Συριακές τακτικές δυνάμεις
έχουν ήδη ξεκινήσει την εκκαθάριση της πόλης από τους λιγοστούς εναπομείναντες αντάρτες που επέλεξαν να παραμείνουν ώστε να καλύψουν την υποχώρηση των υπόλοιπων συμπολεμιστών τους. Ένας ακτιβιστής μάλιστα δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 17 ένοπλοι δολοφονήθηκαν με μαχαίρια αφότου καταδιώχθηκαν σε χωράφια κοντά στην πόλη. Πρέπει να επισημανθεί πως οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Χομς παραμένουν ανεξακρίβωτες λόγω των αυστηρών περιορισμών που έχει επιβάλει ο συριακός στρατός.

Είναι πάντως βέβαιο πως ο πρόεδρος Άσαντ έμαθε από τα παθήματα των πρώην ομολόγων του σε άλλες χώρες του Αραβικού κόσμου και αποφάσισε να μην επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να μετατρέψουν τη Χομς, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, σε μια νέα Βεγγάζη.

Μένει πλέον να δούμε τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τη διαιρεμένη χώρα. Νέο ενδιαφέρον στην κατάσταση δίνει μια πιθανή αλλαγή στάσης του ρώσου πρόεδρου Πούτιν, ο οποίος σε σημερινή συνέντευξή του στους Sunday Times του Λονδίνου δήλωσε πως δεν διατηρεί κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον πρόεδρο Άσσαντ και πως «είναι θέμα των συρίων να αποφασίσουν ποιος πρέπει να κυβερνά τη χώρα τους». Η Ρωσία, συνεπικουρούμενη από την Κίνα, ήταν οι δύο χώρες που προστάτευσαν το καθεστώς Άσαντ από διεθνείς κυρώσεις σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. πριν από λίγες μέρες.

Κριτική κατά της αμφιλεγόμενης ρωσικής θέσης άσκησε χθες και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν θα υποχρεωθούν σύντομα να ενδώσουν και συμμετάσχουν στην διεθνή προσπάθεια απομάκρυνσης του Άσαντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα