Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

11:03 8/5/2012 - Πηγή: 24wro
Η παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου...
ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.
Η ημέρα αυτή είναι αφορμή να θυμόμαστε τις προσπάθειες που κάνουν και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι δύο οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσουν τους ανθρώπους από τις ασθένειες, τους λοιμούς, τις φυσικές καταστροφές και τους πολέμους.

Η
Ιστορία του Ερυθρού Σταυρού
Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μία διεθνής, μη κυβερνητική, ανθρωπιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει βοήθεια στα θύματα των πολέμων.
Εκτός από την περίθαλψη των τραυματιών και την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου, ο Ερυθρός Σταυρός αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταστροφών εν καιρώ ειρήνης, ενώ ασχολείται και με την προστασία των προσφύγων.
Το ιστορικό γεγονός, που ενέπνευσε την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού ήταν η μάχη του Σολφερίνο (1859), κατά την οποία οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς στη βόρεια Ιταλία.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο

Αυτόπτης μάρτυρας της αγριότητας των συγκρούσεων ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας, Ζαν Ανρί Ντυνάν, ο οποίος επιστρέφοντας στη Γενεύη, έγραψε ένα βιβλίο, με τίτλο «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο», στο οποίο μεταξύ άλλων, ανέπτυσσε τις ιδέες του για τον εθελοντισμό στην περίοδο πολέμου.
Το 1863 πέντε πολίτες της Γενεύης ίδρυσαν τη Διεθνή Επιτροπή για τη Βοήθεια των τραυματιών, ενώ ένα χρόνο μετά, στις 22 Αυγούστου του 1864, υπεγράφη η Συνθήκη της Γενεύης, όπου αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Επιτροπής και η υποχρέωση των κρατών να περιθάλπουν και να προστατεύουν τους τραυματίες, παρέχοντάς τους την απαραίτητη βοήθεια.
Το 1876 η Διεθνής Επιτροπή για την Βοήθεια των τραυματιών, μετονομάστηκε σε Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ως έμβλημά του επελέγη ο κόκκινος ισοσκελής σταυρός σε λευκό φόντο. Οι μουσουλμανικές χώρες ωστόσο που εισήλθαν στο διεθνή Οργανισμό, αξίωσαν την αλλαγή του εμβλήματος, καθώς παρέπεμπε στο Χριστιανισμό.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επί του θέματος ήταν οι χριστιανικές χώρες να χρησιμοποιούν τον Ερυθρό Σταυρό και οι μουσουλμανικές την Ερυθρά Ημισέληνο. Και οι δύο οργανώσεις λειτουργούν από κοινού κάτω από την ομπρέλα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που εδρεύει στη Γενεύη.
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Το ελληνικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού ιδρύθηκε το 1877 υπό την προστασία της Βασίλισσας Όλγας, με πρώτο πρόεδρο το Μάρκο Ρενιέρη. Στις 6 Οκτωβρίου αναγνωρίστηκε από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα και με όσα ορίζονται στο καταστατικό του, είναι η προστασία των τραυματιών και αιχμαλώτων πολέμου και σε καιρό ειρήνης η παροχή βοήθειας σε πληγέντες από θεομηνίες και επιδημίες και η παροχή ανθρωπιστικού γενικότερα.
Έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπήρξε η ίδρυση σταθμών πρώτων βοηθειών, κέντρων αιμοδοσίας, σχολών Νοσηλευτικής και νοσοκομείων και της Υπηρεσίας Ανα
Keywords
Τυχαία Θέματα