Περισσότεροι οι παχύσαρκοι από τους υποσιτιζόμενους

19:00 25/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων ξεπερνά...
αυτόν των πεινασμένων παγκοσμίως, ενώ οι δύσκολες στιγμές για τους υποσιτιζόμενους ενισχύονται, λόγω της αυξανόμενης επισιτιστικής κρίσης, προειδοποίησε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (IFRC).




Η ετήσια έκθεσή της για τις Παγκόσμιες Καταστροφές, που εστιάζει φέτος στη διατροφή, προσπαθεί να υπογραμμίσει τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών, καθώς και τα προβλήματα που προκαλούνται από την πρόσφατη άνοσο των τιμών.




Το IFRC τονίζει ότι πέρσι υπήρχαν 1,5 δισ. παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ 925 εκατ. υποσιτίζονταν.




Ο γενικός γραμματέας, Bekele Geleta, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της αγοράς οδήγησαν στο αποτέλεσμα το 15% της ανθρωπότητας να πεινά, ενώ το 20% να είναι παχύσαρκο. Κάπου υπάρχει λάθος, δήλωσε.




Ο Jagan Chapagain, το ονομάζει «σκάνδαλο διπλής όψης», καθώς η υπερβολική διατροφή σκοτώνει τώρα περισσότερο από την πείνα.




Το πρόβλημα της πείνας υπάρχει όχι λόγω της έλλειψης τροφίμων παγκοσμίως, τόνισε, αλλά λόγω της φτωχής διανομής, της φύρας και των αυξανόμενων τιμών που καθιστούν την τροφή μη προσβάσιμη.




Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως το 2011, ενισχύοντας τους φόβους για επανάληψη της κρίσης του 2008, που οδήγησε σε εξεγέρσεις και πολιτική αναταραχή σε πολλές χώρες.




Η άνοδος των τιμών των τροφίμων, για την οποία το IFRC κατηγορεί τις κερδοσκοπικές συναλλαγές των εμπορευμάτων και την κλιματική αλλαγή, φαίνεται να έχει συμβάλει στην αναταραχή που παρατηρήθηκε φέτος στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.




Το IFRC σημειώνει ότι ένας νέος γύρος πληθωρισμού των τροφίμων σπρώχνει πολλούς από τους φτωχότερους ανθρώπους σε βαθύτερη φτώχεια και καταστάσεις σοβαρής πείνας και υποσιτισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα