Πιθανή η επιβολή νέων όρων στην Ελλάδα

21:15 19/9/2011 - Πηγή: 24wro
Δεν μπορεί να αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας…
ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα στοιχεία.

Μια χρεοκοπία μπορεί να συμβεί ακριβώς όπως μπορεί να συμβεί και οποιοδήποτε άλλο σενάριο, τόνισε ο κ. Σπίντελεγκερ, κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στη δημόσια αυστριακή Τηλεόραση, προσθέτοντας πως πιθανά σενάρια μπορεί να είναι η επιβολή νέων όρων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα
και η άσκηση παραπέρα πίεσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της τρόικας.

Ως προς την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, επισήμανε πως τα χρήματα θα δοθούν μόνο όταν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όταν δηλαδή υπάρξουν βελτιώσεις στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου, και μετά τον σχετικό έλεγχο της τρόικας.

Ο κ. Σπίντελεγκερ τάχτηκε κατά της επέκτασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), αναφέροντας πως πρόκειται για αδιανόητα ποσά, 700 ή 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και παρατηρώντας πως ο Μηχανισμός διαθέτει ήδη αρκετή ευελιξία.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, προέβλεψε πως πιθανόν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια η επέκταση του Μηχανισμού Στήριξης, οπότε στην επόμενη Σύνοδο, στις 3 Οκτωβρίου, θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα από τον ΕΜΧΣ ή εάν θα δοθεί και πάλι στο πλαίσιο διμερών δανείων από τις πιστώτριες χώρες.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Βρότσλαβ, η κ. Φέκτερ επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εργάζονται αδιάκοπα και με συνέπεια για τον περιορισμό της κρίσης, ενώ η ίδια απέφυγε να σχολιάσει τις διάφορες φήμες ως προς τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα