Πλαφόν στο δώρο και τήρηση του κατώτατου μισθού προτείνει ο ΣΕΒ

07:56 10/1/2012 - Πηγή: 24wro
Πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, διατήρηση του κατώτατου μισθού και...
«πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σύσκεψη των εργοδοτικών οργανώσεων, σε αναζήτηση κοινής θέσης για το καυτό θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων. Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θέτουν θέμα 13ου-14ου μισθού, κάτι που απορρίπτει και η ΓΣΕΕ. Την Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ,
που θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν τη Δευτέρα στα κεντρικά του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την στιγμή που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις στο 2,6%.

Στην πρόταση των εργοδοτών περιλαμβάνεται επίσης αίτημα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές -το μοναδικό σημείο που βρίσκει σύμφωνη τη ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει σε αντισταθμιστική ρύθμιση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε θέση για τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά με πάγωμα των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία από τις προτάσεις επί τάπητος για τον 14ο μισθό προβλέπει καταβολή του κατά τα ισχύοντα σε εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές έως ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς.

Ακαθόριστο παραμένει το όριο μισθού για τον περιορισμό του «δώρου» -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το όριο που ακούστηκε ήταν τα 5.000 ευρώ. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιου είδους σχήμα που θα προβλέπει «μη υποχρεωτική» καταβολή του σε υψηλότερα κλιμάκια.

Η θέση του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρους του Ανδ.Ανδρεάδη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προβλέπει διατήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και των 14 μισθών και δεν περιλαμβάνει μείωση του κατώτατου μισθού.

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους -με μείωση των εργοδοτικών εισφορών- με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

Όπως ανέφερε όμως ο πρόδρος του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος ζητά εξέταση «συμβάσεων ρετιρέ, που είναι πάνω από 40% των συλλογικών» συμβάσεων.

Και η ΕΣΕΕ ζητά πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, αντιτιθέμενη σε μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ: «Εάν η τρόικα ζητήσει μείωση του κατώτατου μισθού, εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας πάγωμα των αυξήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Β.Κορκίδης.

Μιλώντας για συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος ανέφερε: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργα
Keywords
Τυχαία Θέματα