Πλησιάζει το ραντεβού για τα νέα μέτρα

11:59 23/10/2012 - Πηγή: 24wro
Με δύο βασικά θέματα στην ατζέντα πραγματοποιείται στις 3 το μεσημέρι η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων...
στο Μέγαρο Μαξίμου: να κλείσουν εντός της εβδομάδας όλες οι εκκρεμότητες ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας και συμφωνηθεί ένα αρραγές μέτωπο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
κατά των διαρροών στην ψήφιση των μέτρων.

Στη συνάντηση ενδέχεται να παραστεί -εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα- και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις και πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Επίσης, αναμένεται να επαναλάβει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και γι' αυτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να έχει ληφθεί η απόφαση για την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια -που περιέγραψε με δραματικούς τόνους ο Γιάννης Στουρνάρας- μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά.

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά αναγνωρίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία με τους δύο εταίρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται τις αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται εκτός των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν, επίσης, δυσαρέσκεια για την απουσία ενημέρωσης από την πλευρά των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα Νέα, αντιρρήσεις στο θέμα των εργασιακών προβάλλει και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στην Ιπποκράτους αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια είναι στενά για ελιγμούς και περιμένουν την τελική στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ για να προχωρήσουν στις δικές τους κινήσεις.

Διαφωνία καταγράφεται από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και για το φορολογικό και κυρίως για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου. Σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως προς την απόφαση να ψηφιστούν οι νέες δημοσιονομικές περικοπές μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές αλλαγές με διαδικασίες - εξπρές σε ένα μόνον άρθρο.

Κοινή γραμμή κατά διαρροών

Βασικό ζητούμενο στη σημερινή συνάντηση είναι, επίσης, να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές διαρροές στην ψηφοφορία επί των μέτρων.

Το θέμα αυτό προέκυψε μετά τη διαγραφή από τη ΝΔ του Νίκου Σταυρογιάννη και την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ του Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να κινηθούν σε μια αυστηρή γραμμή που θα αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο των βουλευτών τους.

mediasoup.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα