Πλήθος οι απατεώνες πίσω από τις συνομιλίες στο twitter

20:51 12/1/2012 - Πηγή: 24wro
Είναι το δημοφιλέστερο - μετά το facebook - κοινωνικό δίκτυο του Ιντερνετ...
Το twitter, που αριθμεί περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες, αποτελεί το «καφενείο» του Διαδικτύου στο οποίο συναντώνται καθημερινά άνθρωποι από όλο τον κόσμο και ανταλλάσσουν απόψεις επί παντός επιστητού. Πόσο σίγουροι όμως μπορείτε να είστε ότι ο άνθρωπος με τον οποίον μιλάτε είναι πράγματι αυτός που λέει ότι
είναι;
Και ποιος σας διασφαλίζει ότι κάποιος άλλος χρήστης δεν έχει οικειοποιηθεί τα στοιχεία σας και αναρτά μηνύματα προσποιούμενος ότι είναι εσείς;

Η αξιοπιστία των λογαριασμών που φιλοξενούνται στο twitter - αλλά και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα - επαφίεται στην ειλικρίνεια των κατόχων τους. Πρακτικά ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει προφίλ με όποιο όνομα θέλει, χωρίς να προηγείται οποιαδήποτε διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων του. Το κενό αυτό έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών λογαριασμών-μαϊμού.

Το πιο πρόσφατο θύμα απάτης στο twitter είναι η Γουέντι Ντενγκ, σύζυγος του μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά εμφανίστηκε στο twitter ο λογαριασμός @Wendi_Deng, ο οποίος είχε καταχωριστεί στο όνομα Γουέντι Ντεγκ Μέρντοκ. Το twitter, μάλιστα, εγγυήθηκε την αυθεντικότητα του προφίλ με τη σήμανση «Verified Account» («πιστοποιημένος λογαριασμός»). Ωστόσο, δύο εικοσιτετράωρα αργότερα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο επίμαχος λογαριασμός ήταν μαϊμού.

Η «σήμανση πιστοποίησης» υποδηλώνει ότι το twitter έχει επιβεβαιώσει πως το εκάστοτε προφίλ ανήκει πράγματι στον εικονιζόμενο χρήστη. Χρησιμοποιείται κυρίως για λογαριασμούς προβεβλημένων προσώπων (πολιτικοί, καλλιτέχνες κ.λπ.) ή εταιρειών και οργανισμών, προκειμένου να βοηθήσει τους χρήστες να ξεχωρίσουν τα πραγματικά από τα πλαστά προφίλ.

Το twitter δεν εξήγησε με ποιο κριτήριο χαρακτήρισε «αυθεντικό» ένα προφίλ το οποίο ήταν ψεύτικο και εμφάνιζε τη σύζυγο του Μέρντοκ να… φλερτάρει δημόσια με τον βρετανό ηθοποιό Ρίκι Τζερβέις.

«Αναρωτηθείτε γιατί το twitter πιστοποίησε αυτόν τον λογαριασμό. Ποτέ δεν επικοινώνησαν μαζί μου για το θέμα αυτό», έγραψε ο φαρσέρ που δημιούργησε τον ψεύτικο λογαριασμό.

Η γκάφα του twitter εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας επαλήθευσης λογαριασμών που ακολουθεί το κοινωνικό δίκτυο.

«Το περιστατικό αποτελεί εμπαιγμό της όλης διαδικασίας. Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση κάποιος που έχει κακόβουλες προθέσεις», δήλωσε ο Γκράχαμ Κλούλι, στέλεχος της εταιρείας λογισμικού ασφάλειας Sophos, καλώντας το twitter να βελτιώσει την πολιτική ασφάλειας που εφαρμόζει.

Στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίας του, το twitter έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες - ίσως χιλιάδες - πλαστούς λογαριασμούς. Στους ανθρώπους που έπεσαν κατά καιρούς θύματα επιτήδειων συγκαταλέγονται ο Δαλάι Λάμα, ο Τζορτζ Μπους, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Στιβ Τζομπς.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν
Keywords
Τυχαία Θέματα