Πόλεμος αναλυτών για την ανεργία και το ΑΕΠ

09:31 19/11/2011 - Πηγή: 24wro
Συνεχίζεται η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Στατιστικής Υπηρεσίας και των αναλυτών...
της Alpha Bank για την εγκυρότητα των στοιχείων σε ότι αφορά στην εξέλιξη της ανεργίας και του ΑΕΠ.
Την Παρασκευή το βράδυ εξ αφορμής των παρατηρήσεων που περιέχονται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ALPHA BANK της Πέμπτης
17 Νοεμβρίου 2011 και αφορούν στατιστικά στοιχεία για την ανεργία και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα εξής :
ΑΝΕΡΓΙΑ
• Η ανεργία εμφανίζεται αυξημένη κατά το μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στο σύνολο σχεδόν της Χώρας, δηλαδή στις 11 από τις 13 Περιφέρειες.
• Κατά τα τελευταία έτη η ανεργία συνήθως αυξάνεται κατά τον Αύγουστο.
• Η διαφορά στις εκτιμήσεις του αριθμού των ανέργων μεταξύ Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ και εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ, οφείλεται κυρίως σε σημαντικές μεθοδολογικές διαφορές στον τρόπο υπολογισμού του αριθμού των ανέργων.

Αναλυτικότερα επισημαίνουμε τα εξής:
1) Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ Ιουλίου - Αυγούστου 2011 καταδεικνύει ότι η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη μόνο στις περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος. Σε απόλύτους αριθμούς, η μεγαλύτερη αύξηση ανέργων εμφανίζεται στην Αττική και τη Κεντρική Μακεδονία
ΕΤΗΣΙΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ΑΕΠ)
Οι αναθεωρήσεις στατιστικών στοιχείων είναι απαραίτητες από τη φύση της στατιστικής, που παράγει αποτελέσματα σε πρώτη φάση με βάση τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία που λαμβάνει από τις πηγές και κατόπιν παράγει αναθεωρημένα στοιχεία όταν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή από τις πηγές. Οπότε, οι αναθεωρήσεις είναι αναμενόμενες, και εάν δεν γίνονται τότε αυτό είναι ένδειξη προβλημάτων στην ολοκλήρωση της στατιστικής εργασίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αναθεωρήσεις στοιχείων από το 2010 και μετά αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τα παραπάνω αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και τη διόρθωση και βελτίωση της στατιστικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται.
Στο δελτίο της ALPHA BANK αναφέρεται ότι η μεταβολή του ΑΕΠ για το 2010 ήταν -3,5 τον Οκτώβριο του 2011, έναντι -4,5 που εκτιμήθηκε το Μάρτιο του 2011. Επίσης η ALPHA BANK αναφέρει στο δέλτιο της ότι τους λόγους για την αναθεώρηση των στοιχείων του 2010 αλλά και ολόκληρης της περιόδου 2005-2010 τους ξέρουν μόνον η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat.
Όμως η ΕΛΣΤΑΤ με δελτίο τύπου που ανακοίνωσε στις 5.10.2011, στην ιστοσελίδα της έχει ενημερώσει τους χρήστες για την αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου 2005-2010.

Στο δελτίο τύπου παρουσιάζονται συγκριτικά οι μεταβολές όγκου για τα έτη 2006-2010 μεταξύ αποτελεσμάτων μετά και πριν την αναθεώρηση. Οι μεταβολές διαφοροποιούνται για όλα τα έτη της περιόδου και δεν περιορίζονται μόνον στο έτος 2010 για το οποίο γίνεται η αναφορά στο δελτίο της ALPHA BANK.
Επίσης, για την πληροφόρηση των χρηστών, η ΕΛΣΤΑΤ στις 14.10.2011 ανήρτησε στην ιστοσελίδας της ενημερωτικό μεθοδολογικό σημείωμα σχετικ
Keywords
Τυχαία Θέματα