Πόλεμος για τoν χρυσό του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική

08:17 13/8/2012 - Πηγή: 24wro
Μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για εξόρυξη χρυσού, χαλκού και αργύρου στη...
Βορειοανατολική Χαλκιδική, διχάζει τους κατοίκους και τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής και προκαλεί αντιπαραθέσεις. Η πρόσφατη απόφαση μάλιστα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αναζωπύρωσε τις διαφωνίες και οδήγησε σε ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στις περιοχές όπου
η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει εδώ και αιώνες αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της.
Στη διαμάχη ενεπλάκη και το Ελληνικό Δημόσιο καθώς έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί από την εταιρεία να καταβάλει 22,3 εκατ. ευρώ επειδή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και γης έγινε σε τιμή κατώτερη της αξίας τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση γίνεται έκρυθμη στη Χαλκιδική. Η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη μακεδονική γη έχει χωρίσει τα χωριά στα δύο: σε εκείνους που δεν επιθυμούν την εξόρυξη των πολύτιμων μεταλλευμάτων διότι, όπως υποστηρίζουν, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και σε όσους θεωρούν ότι η εταιρεία θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους. Στο... παιχνίδι προστέθηκαν και από τις δύο πλευρές ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και πολιτευόμενοι.
Η υπόθεση απασχόλησε και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτιμά ότι ούτε η δαιμονοποίηση και η de facto απόρριψη κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας ούτε και η άκριτη αποδοχή μεγάλων επενδύσεων χωρίς τη διασφάλιση του συνολικού αναπτυξιακού οφέλους, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πράξεις συμβατές με τον επιστημονικό ορθολογισμό. Για τον λόγο αυτόν προτείνει την επανεξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στα σημεία για τα οποία δεν παρέχονται εγγυήσεις για την ασφαλή εξόρυξη. Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2011 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τα απόβλητα
«Αυτή τη στιγμή τα συνεργεία της εταιρείας, με τις ευλογίες του ΣτΕ, αποψιλώνουν μεγάλες εκτάσεις ενός από τα ωραιότερα δάση της χώρας» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της περιοχής. «Κυρίως μας τρομάζει η προοπτική της επιφανειακής εξόρυξης. Αν παλαιότερα οι εξορύξεις γίνονταν υπόγεια, αυτή τη φορά μιλάμε για open pits, η αποκατάσταση των οποίων δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ποτέ. Χιλιάδες τόνοι σκόνης θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα κάθε ώρα και μιλάμε βέβαια για σκόνη που περιέχει τοξικά στοιχεία και όχι σκόνη από τη Σαχάρα» λέει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Εκτός αυτού, μας τρομοκρατεί η προοπτική μιας φυσικής καταστροφής. Καταλαβαίνετε ότι τα φράγματα όπου θα εναποθέτονται τα απόβλητα θα είναι σαν ωρολογιακές βόμβες οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να "εκραγούν" με ανυπολόγιστες συνέπειες».
Για τα προβλήματα στην απόθεση αποβλήτων ο εκπρόσωπος της
Keywords
Τυχαία Θέματα