Προσχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα με διαγραφή χρέους αλλα και παρατεταμένη λιτότητα

23:00 21/7/2011 - Πηγή: 24wro
Με 14 σημεία-αποφάσεις θα επιχειρήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης …να διασώσουν τη χώρα μας, ενώ απομένει να καθοριστεί το ύψος του νέου δανείου προς την Ελλάδα, το οποίο είναι πλέον γεγονός και μπορεί να φτάσει τα 71 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Τα επιτόκια θα μειωθούν, θα επιμηκυνθεί το χρέος ενώ στη νέα χρηματοδότηση μάλλον θα συμμετέχει ξανά το ΔΝΤ,
ενώ προβλέπεται και μείωση του ελληνικού χρέους από 20 έως 30% .
Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη διαγραφή του 20% του ελληνικού χρέους. Με τα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου η εφαρμογή της σχετικής πρότασης μειώνει το ύψος του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ.

Ενώ δεν έχει απαντηθεί ακόμα αν η συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει  την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεωκοπία. Πάντως  σύμφωνα πάντα με πηγές των Βρυξελλών, ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ φέρεται σήμερα πιο διαλλακτικός  και δήλωσε ότι θα δεχτεί τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ακόμα και αν υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης, διασφαλίζοντας έτσι τη ρευστότητα τους.

Το σίγουρο πάντως έιναι ότι η νεα δανειοδότηση της Ελλάδας, που δεν θα μπορεί να βγει για πολλα χρόνια στις αγορές θα συνοδευτεί με αντίστοιχα χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικούς ελέγχους από την Τρόικα.

Το σχέδιο των 14 σημείων περιλαμβάνει δράσεις που οδηγούν στην επιμήκυνση του χρέους, που μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια, τη χορήγηση νέου δανείου, τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% ενώ καλούνται και οι τράπεζες να συμμετέχουν στη λύση που αποφασίσθηκε.

Περαιτέρω, προβλέπεται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων να εκπονηθεί ένα νέο "σχέδιο Μάρσαλ" όπως χαρακτηρίζεται προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ταυτόχρονα. στο προσχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

Οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν απέναντι στο ευρώ και στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα διασφαλίζει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της

Επίσης, επιβεβαίωσαν και τη θέλησή τους να ενισχύσουν τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.
Αναλυτικά το Προσχέδιο των 14 σημείων της Συνόδου έχει ως εξής:

"Για την Ελλάδα:

1. Καλωσορίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όπως και το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή. Αυτές είναι άνευ προηγουμένου, αλλά απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

2. Συμφωνούμε στην υποστήριξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα και στην παροχή επι
Keywords
Τυχαία Θέματα