Προσηλωμένη στην ειρήνη η Κίνα

07:36 17/1/2012 - Πηγή: 24wro
Η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί την ειρήνη στη δυτική Ασία δήλωσε σήμερα ο...
πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο αναφερόμενος στην ένταση εξαιτίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και των απειλών της Δύσης για κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσει να προάγει την ειρήνη στη δυτική Ασία», δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο ενώπιον των συμμετεχόντων σε διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι.

Η περιοχή αυτή έχει «σημαντική και στρατηγική θέση» καθώς «περιέχει το 40% των παγκόσμιων
αποθεμάτων πετρελαίου», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έφτασε σήμερα στο Αμπού Ντάμπι ύστερα από διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία Κινέζοι και Σαουδάραβες υπέγραψαν συμφωνίες για την ενέργεια.

Η σημαντικότερη συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του σαουδαραβικού ομίλου Aramco και του κινεζικού Sinopec για την κατασκευή διυλιστηρίου, η ημερήσια παραγωγή του οποίου θα ανέρχεται σε 400.000 βαρέλια, στην πόλη Γιανμπού, στη δυτική σαουδαραβική ακτή. Το διυλιστήριο, το 62,5% του οποίου θα κατέχει η Aramco, θα λειτουργήσει το 2014.

Συμφωνία υπογράφηκε επίσης για την κατασκευή πετροχημικού εργοστασίου στην πόλη Τιανζίν της Κίνας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν ακόμη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της χρήσης ατομικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς και μορφωτικές συμφωνίες.

Η Κίνα, της οποίας οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται ταχύτατα, έγινε ο πρώτος πελάτης του σαουδαραβικού πετρελαίου και βασικός εταίρος στον τομέα της πετροχημικής βιομηχανίας.

Το Ιράν είναι ο τρίτος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, η οποία θέλει να δημιουργήσει συμμαχίες με τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες για να διασφαλίσει τα αποθέματά της.

Η περιοδεία του κινέζου πρωθυπουργού στην περιοχή άρχισε το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στο Κατάρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα