Πρωτοφανής μαραθώνιος φόρων σε ένα δίμηνο

15:26 1/11/2011 - Πηγή: 24wro
Ενας πρωτοφανής μαραθώνιος φόρων θα βρεθεί σε εξέλιξη το τελευταίο δίμηνο του έτους, στο οποίο συγκεντρώνονται ...
αρκετές φορολογικές επιβαρύνσεις για να χάσει ένα μέσο νοικοκυριό ακόμη και δύο μισθούς. Δίπλα στον φόρο εισοδήματος, που οι περισσότεροι πληρώνουν σε δόσεις τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνου, αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τα οποία πληρώνονται τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, έχουν προστεθεί φέτος
το λεγόμενο «τριπλό εκκαθαριστικό» και το ειδικό τέλος ακινήτων, που «δαγκώνει» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ:

Για τον φόρο στα εισοδήματα του 2010 όσοι έχουν λάβει εκκαθαριστικό και πλήρωναν ήδη τις δόσεις τους έχουν προθεσμία μέχρι την επόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου για να πληρώσουν τη δόση που έληγε στις 31 Οκτωβρίου, ύστερα από παράταση που αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού του. Οσοι δεν έχουν λάβει ακόμη εκκαθαριστικό και θα το λάβουν μέσα στον Νοέμβριο θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ.

Το «τριπλό εκκαθαριστικό» περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε όσους είχαν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το 2010, τα ειδικά τέλη για όσους κατέχουν πισίνες, Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.ε. και σκάφη αναψυχής, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα παράταση ώς τις 9 Νοεμβρίου για όσους είχαν να πληρώσουν τις δόσεις τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Οσοι έλαβαν τα «τριπλά εκκαθαριστικά» τον Οκτώβριο πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν τους φόρους σε έξι δόσεις, με καταληκτική προθεσμία για εξόφληση της πρώτης δόσης την 30ή Νοεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα μάλιστα μια… μακάβρια διευκρίνιση για τους τρεις φόρους: σε περίπτωση που ο υπόχρεος έχει αποβιώσει πρόσφατα, αυτοί βαρύνουν τους κληρονόμους του, ανάλογα με τα ποσοστά της κληρονομικής μερίδας που τους αναλογούν. Οσοι αμφισβητούν τον φόρο μπορούν να το κάνουν με προσφυγή στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται η καταβολή του βεβαιωθέντος ποσού.

Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να φτάνουν στους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Φέτος τα τέλη είναι «τσιμπημένα» περίπου κατά 10%. Για τα αυτοκίνητα 1.000 κ.ε. φτάνουν τα 120 ευρώ, ανεβαίνουν στα 240 για την κατηγορία των 1.400 κυβικών και στα 660 ευρώ για αυτοκίνητα 1.929-2.357 κ.ε. Για τα θηριώδη αυτοκίνητα άνω των 4.000 κυβικών τα τέλη φέτος είναι αυξημένα στα 1.320 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από την 1η Νοεμβρίου του 2010 και μετά θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που ενσωματώνουν το νέο ειδικό τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το οποίο βαρύνει τους ιδιοκτήτες, έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν και η διαδικασία αποστολής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα