Ψάχνουμε 11,5 δισ. ευρώ, χάνουμε 60 από τη διαφθορά

15:07 13/8/2012 - Πηγή: 24wro

Τα περιστατικά διαφθοράς κρατικών λειτουργών που αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, καθώς και η έκθεση του...
Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2011, Λέανδρου Ρακιντζή, αποκάλυψαν κάτι ακόμη πιο φοβερό από αυτήν καθεαυτήν την διαφθορά και τους ζάπλουτους δημοσίους υπαλλήλους.

Ως γνωστόν, το 2006, η τότε κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχε υποβάλει τότε ο κ. Ρακιντζής και προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να μελετά ο ίδιος τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και
να ασκεί, όπου το θεωρούσε αναγκαίο, ενστάσεις.

Είχε διαπιστωθεί τότε εκτεταμένη ατιμωρησία, με τα πειθαρχικά συμβούλια των εργαζομένων να στέλνουν στο αρχείο το 86,8% των υποθέσεων (από τις 1.086 αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μέσα στο 2005).

Επί κυβέρνησης Παπαδήμου, ψηφίστηκε νέος νόμος για τα πειθαρχικά συμβούλια – για ποιο λόγο, άραγε; - με τον οποίο αφαιρέθηκε από τον Επιθεωρητή η δυνατότητα ένστασης κατά αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ καταργήθηκε και σειρά άλλων διατάξεων που διευκόλυναν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Τότε, υπουργός Επικρατείας ήταν ο πρώην δικαστής Γ. Σταυρόπουλος, τον οποίο ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης είχε ορίσει επικεφαλής της Επιτροπής που συνέταξε τον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Παπαδήμου με τους 52 υπουργούς, της οποίας η θητεία συνέπεσε με την απόλυτη ακινησία της χώρας – τα επίχειρα της οποίας πληρώνουμε τώρα – λες και δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει, εκεί που καθόταν αμέριμνη, έφτιαξε και έναν νόμο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων και φρόντισε να επαναφέρει την κατάσταση στο προηγούμενο καθεστώς της ατιμωρησίας.

Το γεγονός, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Οι δε διαμαρτυρίες Παυλόπουλου μέσα στη Βουλή εξελήφθησαν ως αντίδραση επειδή… του άλλαζαν τον νόμο που είχε ψηφίσει ο ίδιος!

Σύμφωνα με το νέο νόμο (που, βέβαια, δεν είναι για πέταμα) «όλες οι εκκρεμείς ενστάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, εξετάζονται από αυτό και εκδίδονται αποφάσεις».

Επομένως, ανώτατος κριτής είναι το δευτεροβάθμιο πειθαρχική – του οποίου η σύνθεση έχει πάντως αλλάξει, καθώς παλαιότερα υπήρχε το αίσχος να μετέχουν σ’ αυτά συνδικαλιστές!

Καταργήθηκαν επομένως, οι διατάξεις όσον αφορά στη δυνατότητα του Επιθεωρητή να ασκεί προσφυγές και ενστάσειςκατά των μονομελών και πολυμελών πειθαρχικών συμβουλίων και σε ό,τι αφορά την υποχρέωση που έχει ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης να ενημερώνει το γενικό επιθεωρητή για τις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του υπαλλήλου.

Στο θέμα αναφέρθηκε τις προάλλες και ο κ. Ρακιντζής παρουσιάζοντας την έκθεσή του.

Όπως ενημερωθήκαμε, το 2011 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 1.900 υποθέσεις πειθαρχικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό. Από αυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα