Πτώση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων

20:34 28/11/2012 - Πηγή: 24wro
Την αύξηση της δημοσιονομικής δραστηριότητας από τις κυβερνήσεις, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις...
ζητάει η πλειοψηφία των 3.000 επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, προκειμένου να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έπεσε απότομα, παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2012.

Παρά τις προσπάθειες για την
ενίσχυση των επενδύσεων, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, ενισχύοντας τα 4 τρισ. δολάρια μετρητών, που αναφέρονται στους ισολογισμούς τους.

Η έρευνα IBR αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση, με τη μορφή φορολογικών κινήτρων και αύξηση των κρατικών δαπανών και επενδύσεων και παύση των περαιτέρω νομισματικών μέτρων. Παγκοσμίως, το 68% των επιχειρήσεων απαιτεί μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές, ενώ το 48% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι θα ήθελε να δει αύξηση κρατικών δαπανών και επενδύσεων.

Τι ζητούν, όμως, οι Έλληνες επιχειρηματίες από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία;

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση (π.χ. κρατικές εγγυήσεις) ήταν αυτό που επέλεξαν οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (86%).

Ακολούθησαν τα νομισματικά μέτρα (δηλαδή, χαμηλότερα επιτόκια) με ποσοστό 78%, οι φόροι, όπως ατομικές ή εταιρικές φορολογικές περικοπές ή φοροαπαλλαγές, με ποσοστό 72%, οι εργασιακές πολιτικές (π.χ. επιστροφή των μακροχρόνια ανέργων στην απασχόληση) με 66% και τα δημοσιονομικά μέτρα (δηλαδή, αύξηση κρατικών δαπανών και επενδύσεων) με 64%.

Η διάθεση για αύξηση κρατικών δαπανών και επενδύσεων προκύπτει, καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται να βρεθούν με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, τους επόμενους μήνες. Παγκοσμίως, το 80% των επιχειρήσεων αναμένει είτε να διατηρήσει είτε να αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την IBR.

Ένα ευρύτερο 45% επιχειρήσεων διατηρεί προς το παρόν ταμειακά διαθέσιμα πάνω από το 10% των εσόδων του, ενώ το 14% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 30% των εσόδων του.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σε ποσοστό 70%, οι Έλληνες επιχειρηματίες απάντησαν πως διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα κάτω από το 10% των εσόδων τους, ενώ τα ίδια επίπεδα ρευστού αναμένει να διατηρήσει και τους επόμενους 12 μήνες το 64% των επιχειρηματιών της Ελλάδας.

Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έπεσε από 23% στο 8%, το τρίτο τρίμηνο του 2012. Η πτώση της αισιοδοξίας στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες είναι πλέον εμφανής, σύμφωνα με την έρευνα: Στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές και το διαφαινόμενο «οικονομικό αδιέξοδο» δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων και η αισιοδοξία έπεσε από 50% σε μόλις 19%.

Στην Κίνα, η εμπιστοσύνη έπεσε από 33% στο 11%, καθώς η σημαντική επιβράδυνσ
Keywords
Τυχαία Θέματα