Ρεκόρ ιστορικών υψηλών «σαρώνει» τα ευρωπαϊκά CDS

17:41 11/11/2011 - Πηγή: 24wro
Κύμα αυξήσεων στα CDS όλων σχεδόν των 10ετών ομολόγων…
που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, σαρώνει τις τελευταίες ώρες τα μόνιτορς των διαχειριστών.
Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ακόμα και το γαλλικό, πέραν του ιταλικού, το οποίο πλέον έχει μπει στην κατηγορία των υπό παρακολούθηση.
Αντίστοιχο άλμα όμως σημείωσε και το βελγικό, ενώ και το ισπανικό κατέγραψε νέα υψηλά.
Η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα
(ΕΚΤ) δεν προλαβαίνει να παρεμβαίνει. Τις τελευταίες ώρες, πάντως, σαρώνει τους ιταλικούς τίτλους, σε μια προσπάθεια να ρίξει το κόστος δανεισμού της Ρώμης κάτω από το 7%, για όσο περισσότερο καιρό μπορεί.
Για την ακρίβεια, μέχρι να εκλεγεί κι εκεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς ημιεπίσημης επιτροπείας.
Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι τα διαθέσιμα αποθεματικά της ΕΚΤ δεν είναι ανεξάντλητα, ενώ όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ώρες, για να στηρίξει το ιταλικό spread χρειάσθηκε να «ματώσει» υπέρ το δέον.
Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα. Στο μεταξύ, το γεγονός ότι ιστορικό ρεκόρ, εκτός του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, έκανε τόσο το ισπανικό όσο και το γαλλικό, δεν προμηνύει θετικά πράγματα για τις αγορές. Η τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – ΜέρκελΣαρκοζί, άλλωστε, που έγινε μόλις χθες, εκεί περιστράφηκε κυρίως.
Στο πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη νέα λαίλαπα, η οποία διαγράφεται πολύ χειρότερη από την προηγούμενη.
Γεγονός αποτελεί πάντως ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, που αποτέλεσε την κοιτίδα του προβλήματος, ήταν εξ αρχής δραστικότερη.
Ωστόσο, αυτό πλέον, ακούγεται ως «μνημόσυνο» για τους διαχειριστές, που ετοιμάζουν τις επόμενες επιθέσεις τους.

newscode.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα