«Ρεκόρ» μακροβιότητας στην Ικαρία

05:35 14/7/2011 - Πηγή: 24wro

Στα άδυτα της μακροβιότητας έχουν…βουτήξει Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τον...



 μυστικό κώδικα που χαρίζει στους ανθρώπους έξτρα χρόνια ζωής. Στην χώρα μας το ρεκόρ το έχουν κατακτήσει οι Ικαριώτες, καθώς ενώ μόνο το 0,1% του πληθυσμού στην Ευρώπη ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο!

Τι έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί από τις έως τώρα έρευνες τους; Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι, "θωρακίζουν" την καρδιά και τα αγγεία των Ικαριωτών, αλλά καταπολεμούν και την κατάθλιψη των
ηλικιωμένων.

«Φάρμακο» όμως, φαίνεται να είναι και η καθημερινή χρήση ελαιολάδου, που ευεργετεί μεταξύ άλλων και τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ αν προστεθεί και η μέτρια κατανάλωση καφέ με την μεσημεριανή ανάπαυση, έχουμε τα συστατικά που ίσως συνθέτουν το μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων αυτού του νησιού!

Για τα "μαθήματα" μακροβιότητας που δίνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ΓΝ Αθηνών Ιπποκράτειο ο κ.Χρήστος Πίτσαβος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,ο κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η κα Χριστίνα Χρυσοχόου, Επιμελήτρια στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝ Αθηνών Ιπποκράτειο.

Σημειώνεται ότι το θέμα θα αναλυθεί εκτενώς σεσυμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί από το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, στην Ικαρία 14-17 Ιουλίου 2011, με θέμα την Επεμβατική καρδιολογία.

«Μπλε ζώνη»

Τα στατιστικά δεδομένα δεν λένε ψέματα: η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάουα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων. Έτσι, οι περιοχές αυτές ανήκουν πλέον στο κλαμπ των «μπλε ζωνών» μακροβιότητας και (δυστυχώς για τους υπολοίπους) τα μέλη του είναι μόλις πέντε. Στην λίστα, των «ευλογημένων» έχει προστεθεί και η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις συγκλίνουν στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Φαίνεται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση Μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και την χαλιναγώγηση του στρες να έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί.

Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ξεκίνησε μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων της Νήσου Ικαρίας μέσης και προχωρημένης ηλικίας.

Στόχος της μελέτης πέρα της πλήρους ιατρικής εξέτασης είναι και η εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των μεσηλίκων και ηλικιωμένων κατοίκων σε προοπτική παρακολούθηση 10-ετίας. Για το λόγο αυ
Keywords
Τυχαία Θέματα