Σχέδια για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

09:00 14/11/2011 - Πηγή: 24wro
Σχέδιο παραμονής στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ καταστρώνει ο Γ. Παπανδρέου αλλά το...
ερώτημα με ποιον αρχηγό θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, είναι ακόμα αναπάντητο καθώς Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος
– που οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν ως βασικούς διαδόχους - δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει τις προθέσεις τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις θέλουν περίπου έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ζητούν την αποχώρηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, την ίδια στιγμή όμως τα στελέχη της Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι «ο Γιώργος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα είναι επικεφαλής στις επόμενες εκλογές».

Τα σενάρια που συζητούνται στο παρασκήνιο, έχουν να κάνουν με το χρόνο των εκλογών:

* Το πρώτο κινείται με βάση το να γίνουν οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, καθώς συζητείται ότι πέραν του Α. Σαμαρά θα το επιδιώξει και ο Γ. Παπανδρέου. Σε αυτήν την περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το χρόνο ώστε οι αντίπαλοί του να μη προλάβουν να διαμορφώσουν σχέδιο ανατροπής του. Οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Παπανδρέου δε βλέπουν με κακό μάτι αυτό το σενάριο, διότι θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα χρεωθεί την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές δώσουν αυτόνομη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, οι διαδικασίες για εκλογή του ΠΑΣΟΚ μετά από τις εκλογές, θα ξεκινήσουν χωρίς Παπανδρέου. Εκτός αν – όπως τονίζουν - ο κ. Παπανδρέου θελήσει να κρατήσει το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και τότε το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει μέχρι και τον κίνδυνο διάσπασης.

* Το δεύτερο σενάριο, συζητείται με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μετά τον Φεβρουάριο. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει κατά του κ. Παπανδρέου και υπέρ των αμφισβητών του οι οποίοι έχοντας χρόνο θα προετοιμάσουν και θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν κομματικές διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας.

Έχει επίσης σημασία ότι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρούν βέβαιο ότι σταδιακά ο Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής θα επιχειρήσει να παίρνει αποστάσεις από τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις πρώτες του κινήσεις. Η πρώτη με τη διαφωνία για το θέμα των διαρροών στο Μαξίμου για το αν ο κ. Παπαδήμος έθεσε ή όχι όρους στους πολιτικούς αρχηγούς και η δεύτερη με τη διαρροή του Μαξίμου ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι οι εγγυητές της συνέχισης της προσπάθειας της χώρας για την έξοδο από την κρίση».


Keywords
Τυχαία Θέματα