Σε θέση μάχης η Τουρκία

08:43 5/10/2012 - Πηγή: 24wro
Το μήνυμα που έστειλε χθες η Τουρκία-και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ- στον Μπασάρ...
αλ Άσαντ ήταν σαφές: Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στρατιωτικά στη Συρία.

Ο βομβαρδισμός του χωριού Ακτσάκαλε από συριακή οβίδα και ο θάνατος πέντε Τούρκων αμάχων πολιτών, ήταν η αφορμή που έψαχνε εδώ και καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με βασικό κίνητρο την εκκαθάριση των Κούρδων ανταρτών που έχουν βρει καταφύγιο στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε χθες το πράσινο φως
στην κυβέρνηση για χερσαία επέμβαση στην Συρία όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο - με την πλήρη υποστήριξη του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωση τους, τα 28 μέλη της συμμαχίας απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό των «επιθετικών ενεργειών» και κατηγόρησαν τη Συρία για «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».
Της χθεσινής απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είχαν προηγηθεί ολονύχτια αντίποινα της τουρκικής πλευράς, με βομβαρδισμούς προς το συριακό έδαφος, στους οποίους σκοτώθηκαν αρκετοί στρατιώτες.

Προσπαθώντας να εκτονώσει το πολεμικό κλίμα - και εφόσον ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η οβίδα ερρίφθη από τους αντάρτες ή από τον συριακό στρατό - ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση της Βουλής δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Συρία αλλά επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Άγκυρας να προβεί σε αντίποινα, όταν απειλείται η εθνική ασφάλεια και κυριαρχία της χώρας.

Παρ’όλα αυτά το μήνυμα ελήφθη από το συριακό καθεστώς και λίγο αργότερα η Δαμασκός έσπευσε να ζητήσει συγνώμη και να βεβαιώσει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα επαναληφθεί τέτοιο επεισόδιο. Παράλληλα έσπευσε να εκφράσει την πρόθεσή της να διερευνήσει από που εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν το τουρκικό χωριό και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Διεθνής ανησυχία για γενίκευση της κρίσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει την «ελευθέρας» από την Βουλή και ένα «απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης» από το ΝΑΤΟ, για να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία.

Αυτό – σε συνδυασμό με την αφερεγγυότητα του Άσαντ όσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις καλής θέλησης- έχουν δημιούργησει σοβαρή ανησυχία στην διεθνή κοινότητα ότι η εσωτερική τουρκο-συριακή διένεξη μπορεί πλέον πολύ εύκολα να μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση στην Μέση Ανατολή.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας προκειμένου να ληφθούν τα «αναγκαία μέτρα» για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας - ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα των δύο χωρών στα σύνορα και προειδοποίησε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι της περιφερειακής σύρραξης και της απειλής για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Κάμαλ Αμρ, προειδοποίησε την Συρία να μην παραβιάζει τα σύνορα των γειτονικών χ
Keywords
Τυχαία Θέματα