Σε βαθιά κρίση τα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη

22:08 7/3/2012 - Πηγή: 24wro
Με άδεια τραπέζια και καρέκλες μένουν πλέον, ολοένα και συχνότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης...
και διασκέδασης στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μειωμένη είναι και η κατανάλωση, από πλευράς των πολιτών, που αποτολμούν ακόμη, παρά την κρίση, μια έξοδο για φαγητό ή ψυχαγωγία.

Ως αποτέλεσμα, βάσει έρευνας σε δείγμα 800 επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα 2009-Φεβρουαρίου 2012, ο τζίρος του κλάδου
έχει μειωθεί σε ποσοστό 40% κι αυτό -πρέπει να επισημανθεί- όχι σε σχέση με τις «χρυσές» εποχές του, αλλά με το ήδη δύσκολο 2009. Μάλιστα, για πρώτη φορά, πτώση τζίρου σημειώνεται και στη διανομή φαγητού κατ' οίκον («delivery»), όχι βέβαια όσο στα εστιατόρια, όπου η μείωση κύκλου εργασιών αγγίζει και το 45%.

Παράλληλα, το 15% των επιχειρήσεων του κλάδου, που λειτουργούσαν πριν από δύο-τρία χρόνια πανελλαδικώς, έχουν σήμερα βάλει λουκέτο και περισσότερες αναμένεται να κλείσουν φέτος, όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Νίκη Κωνσταντίνου.

Μαγαζιά κλειστά πάνω από έναν χρόνο στη Λ. Νίκης, αλλά και επιχειρηματίες που ...χαρίζουν κατ’ ανάγκη!

Για να αντιληφθεί κάποιος την εικόνα ερήμωσης, αρκεί να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην παραλιακή λεωφόρο της. «Ενώ βρίσκεσαι στην πρώτη ζώνη για καταστήματα του είδους, βλέπεις επιχειρήσεις που είναι κλειστές για πάνω από έναν χρόνο» σημειώνει η κ. Κωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία και στις δυτικές συνοικίες της πόλης «τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ‘εξαφανίζονται’ και βλέπεις παντού άδεια μαγαζιά. Πολλοί δεν κλείνουν όχι γιατί έχουν δουλειά, αλλά επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές προς τους δημόσιους φορείς που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση».

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, που εκπονήθηκε από την ΠΑΣΚΕΔΙ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το 30% των επιχειρήσεων έχει κλείσει κι άλλο 30% είναι έτοιμο για λουκέτο.

«Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας καφετέριας, που ενώ ο επιχειρηματίας επένδυσε 150.000 ευρώ, την έβγαλε στο σφυρί με 50.000 ευρώ, κατέληξε στις 20.000 ευρώ, δεν μπόρεσε και πάλι να την πουλήσει και την εγκατέλειψε, όπως ήταν, στον ιδιοκτήτη του ακινήτου», σημειώνει στο ΑΜΠΕ η κα Κωνσταντίνου, ενώ παρατηρεί ότι όταν βλέπεις και καταστήματα με προϊόντα σύμβολα για τη Θεσσαλονίκη, όπως τα «μπουγατσατζίδικα» να βάζουν λουκέτο, η κατάσταση σίγουρα δεν είναι ιδανική...

Ο συνδυασμός κακοκαιρίας και οικονομικής κρίσης έπληξε φέτος και την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές, που έπαιρναν το αυτοκίνητό τους η το λεωφορείο για να μετακινηθούν προς τα καταστήματα/εμπορικά κέντρα της Πυλαίας, του Χορτιάτη, του Πανοράματος ή της Καλαμαριάς, να προτιμήσουν να μείνουν στα σπίτια τους.

Στην καθοδική πορεία του κλάδου συνέβαλαν, σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνου, παράγοντες όπως η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα από τον Οκτώβριο, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τα υπερβολικά
Keywords
Τυχαία Θέματα