Σεισμός 4,7 Ρίχτερ τρόμαξε τους κατοίκους της Λέσβου

15:36 6/12/2011 - Πηγή: 24wro
Πρωινή επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποίησε χθες ο Εγκέλαδος προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους...
Πάντως οι σεισμολόγοι, αν και παρακολουθούν με ενδιαφέρον το φαινόμενο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 10.17 το πρωί και είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά
της Μυτιλήνης και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή του Πλωμαρίου αλλά και σε ολόκληρο το νησί, χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές του νησιού, για καθαρά προληπτικούς λόγους οι μαθητές σταμάτησαν το μάθημα και βγήκαν έξω από τα κτίρια.

Οπως σημείωσε στην «Espresso» ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, «πριν από τον συγκεκριμένο σεισμό είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα ένας προσεισμός, μια δόνηση μικρότερης έντασης, μεγέθους 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ωστόσο, μετά τον σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ». Με βάση τη σεισμική ακολουθία ο κ. Γκανάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πιθανότατα ο κύριος σεισμός είναι αυτός που εκδηλώθηκε στις 10.17 το πρωί και δεν θα υπάρξει άλλος μεγαλύτερος.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Το ρήγμα που έδωσε τον συγκεκριμένο σεισμό φέρει τα χαρακτηριστικά της οριζόντιας ολίσθησης. Μας έχει δώσει μεγαλύτερους σε μέγεθος σεισμούς, τους οποίους αποκαλούμε μεσαίους. Εκτιμούμε ότι δεν συντρέχει, πάντως, καμία ανησυχία» κατέληξε ο σεισμολόγος.
Keywords
Τυχαία Θέματα