Σφίγγουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση

09:41 18/12/2011 - Πηγή: 24wro
Σφίγγουν τα περιθώρια χρόνου για την κυβέρνηση...

καθώς απομένουν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει με ποιόν τρόπο θα καταφέρει να μαζέψει το, μέχρι σήμερα, σπάταλο κράτος για να κλείσει την τρύπα των περίπου 3 δισ. ευρώ, χωρίς την επιβολή νέων φόρων.
Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών έχουν αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες....
δέσμευση, έναντι της τρόικας, για λήψη πρόσθετων μέτρων 2 δισ. ευρώ, εφόσον
το έλλειμμα του 2011 κλείσει, τελικώς, στο 10% του ΑΕΠ, έναντι αναθεωρημένου στόχου 9%.
Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν, με βάση πληροφορίες, μείωση των εσόδων κατά 9% το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μετά από βουτιά 13% τον Νοέμβριο. Στο εντεκάμηνο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 3,1% αντί για ετήσια αύξηση 0,8%, διαμορφώνοντας τη μαύρη τρύπα στο 1,8 δισ. ευρώ.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους η μαύρη τρύπα θα περιοριστεί, αλλά τελικά τα έσοδα του 2011 θα υστερούν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Επιπρόσθετα, αναμένονται υπερβάσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στο μέτωπο των δαπανών, διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό άνοιγμα στα 2 δισ. ευρώ, ή περίπου 1% του ΑΕΠ.
Για να αποφευχθούν αντιδράσεις από Ν.Δ και ΛΑΟΣ, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην λήψη πρόσθετων μέτρων, θα χρησιμοποιηθεί η ντρίπλα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Αφενός η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί, αφετέρου η Ν.Δ. εκτιμάται ότι δεν θα αντιδράσει στο να έρθουν μπροστά διαρθρωτικές αλλαγές που προϋπολογιζόταν να εφαρμοστούν το 2013.
eglimatikotita.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα