Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα για το φυσικό αέριο

09:30 21/8/2011 - Πηγή: 24wro
Σκηνικό έντασης στήνει με πρόφαση την έναρξη των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική... Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία χρονικά...
τοποθετείται μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας Οκτωβρίου.

Την ίδια ακριβώς περίοδο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή πέριξ της Κύπρου, και στο Αιγαίο.
Οι συγκεκριμένες ασκήσεις έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων.

Είναι εμφανής η πρόθεση της Τουρκίας να στείλει για άλλη μια φορά προκλητικό μήνυμα επικυριαρχίας στην περιοχή, το οποίο βεβαίως δεν είναι άσχετο με τους τουρκικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς για πλήρη ναυτικό έλεγχο τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και του Αιγαίου.

Ήδη η Άγκυρα άρχισε να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης προετοιμάζοντας το έδαφος των επόμενων προκλητικών ενεργειών της. Σε σχέση με την Κύπρο επανέφερε στο προσκήνιο τις αντιδράσεις της σε σχέση με την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ήγειρε θέμα παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Η Τουρκία ακολουθεί βασικά την κλασική συνταγή της σκηνοθέτησης δήθεν προκλήσεων εις βάρος της για να δικαιολογήσει τις δικές της αντιδράσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση θα εκφραστούν μέσα από τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Γι’ αυτό και ακόμα το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τουρκικής πλευράς δεν μπορεί να αποκλείεται.

Σ’ ό,τι αφορά τις προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου πέραν των φραστικών απειλών από πλευράς Τουρκίας περί αντίδρασης σε περίπτωση έναρξης των γεωτρήσεων δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της νήσου. Ακόμα και πλησίον του χώρου όπου η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy προγραμματίζει εντός της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου να αρχίσει τις γεωτρήσεις για εντοπισμό φυσικού αερίου. Ούτε και μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πτήσεων τουρκικών μαχητικών στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης.

Η Τουρκία είχε προβεί σε ανάλογες προκλητικές ενέργειες και στο παρελθόν. Πέρα από την απειλητική προσέγγιση σε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος φρόντιζε στο παρελθόν, όταν ακόμα οι σχέσεις με το Ισραήλ ήταν πολύ καλές και πραγματοποιούσαν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, τα τουρκικά πολεμικά πλοία να επιστρέφουν στη βάση τους περνώντας στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία στην όλη σκηνοθεσία κλίματος έντασης περιέλαβε για πρώτη φορά «παρενοχλήσεις μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μεσόγειο». Σύμφωνα με την Άγκυρα μεταξύ 2 Ιουνίου και 11 Αυγούστου τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν 63 φορές τα τουρκικά μαχητικά στην περιοχή Χίου και 35 φορές στη Μυτιλήνη. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον του
Keywords
Τυχαία Θέματα