Σκουπίδια και τα πορτογαλικά ομόλογα

14:26 24/11/2011 - Πηγή: 24wro
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πίεση των αγορών στην Ευρωπεριφέρεια, με την Πορτογαλία να είναι το νέο...
«θύμα» των οίκων αξιολόγησης, καθώς η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας (σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- και με αρνητικό outlook). Αυτό σημαίνει πως πρακτικά από σήμερα ΚΑΙ τα πορτογαλικά ομόλογα είναι … «σκουπίδια» (junk status).
Παράλληλα, κοντά στα ιστορικά τους υψηλά παραμένουν τα CDS αλλά και
οι αποδόσεις στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γερμανική αγορά με τα ομόλογα της χώρας με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Οκτωβρίου.
Οι αναλυτές τονίζουν πως οι επενδυτές αποχωρούν και από το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» των γερμανικών τίτλων, καθώς, αν το Βερολίνο δεν αλλάξει άμεσα τη στάση του, ίσως αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά οι φόβοι για κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Στην Ελλάδα τα spreads από το πρωί έχουν ανέβει στις 6600 μονάδες βάσης ή σε απόδοση 66% (!), στην Ιρλανδία 750 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 1090 μονάδες βάσης (πριν την υποβάθμιση πάντως), στην Ισπανία 485 μονάδες βάσης, στην Ιταλία 560 μονάδες βάσης, στην Γαλλία 250 μονάδες βάσης και στην Γερμανία 111 μονάδες βάσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα