Στα ύψη η δημοτικότητα της Μέρκελ

07:31 7/1/2012 - Πηγή: 24wro
Με ενισχυμένη τη δημοτικότητά τους μπαίνουν στο 2012 τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών...
στη γερμανική κυβέρνηση, με την ίδια την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βλέπει την αποδοχή της ανεβαίνει -και μάλιστα εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης- σε υψηλα διετίας.

Αντιθέτως όμως, οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι βλέπουν την αποδοχή τους να συνεχίζει τον κατήφορο και τα στελέχη τους να κατρακυλούν στο τέλος της λίστας.

Σε δημοσκόπηση
για λογαριασμό του τηλεοπτικού ARD, το 63% των ερωτηιέντων Γερμανών δηλώνει ικανοποιημένο με την Άνγκελα Μέρκελ. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει επίσης ικανοποιημένο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε σύγκριση με αντίστοιχη δημοσκόπηση στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η Μέρκελ βλέπει τα ποσοστά της να ενισχύονται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες και ο Σόιμπλε κατά 8.

Στην τέταρτη θέση, με 58%, βρίσκεται ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (με ενίσχυση 1%) και ακολουθεί ο Πέερ Στάινμπρουκ με 53% -οι «πρώτες επιλογές» των Χριστιανοδημοκρατών για την μάχη εναντίον της Μέρκελ για την καγκελαρία το 2013.

Για να βρει όμως κανείς τους Φιλελεύθερους -τους «προτιμώμενους συνεργάτες» των Χριστιανοδημοκρατών- στη δημοσκόπηση πρέπει να προσπεράσει αρκετούς βουλευτές και να φτάσει στο 27% του Ράινερ Μπρούντερλε (επικεφαλής των Φιλελεύθερων βουλευτών).

Ακολουθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε (25%), τέως αντικαγκελάριος, και έπειτα ο Φίλιπ Ρέσλερ, νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

Ανάμεικτο είναι τέλος το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης για τον Γερμανό πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, στον απόηχο του σκανδάλου με το στεγαστικό του δάνειο.

Έξι στους δέκα Γερμανούς -το 61%- δηλώνουν ότι δεν πείστηκαν από την πρόσφατη «τηλε-απολογία του» στα δύο μεγάλα κανάλια. Ωστόσο, το 60% θεωρεί επίσης ότι ο Βουλφ «κέρδισε μία δεύτερη ευκαιρία».

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα