Στις καλένδες της γραφειοκρατίας το άνοιγμα των επαγγελμάτων

14:00 21/8/2011 - Πηγή: 24wro
Ο νόμος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τέθηκε σε πλήρη ισχύ από τις 3...
Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι το τρίμηνο «παράθυρο» για εξαιρέσεις και επιβολή περιορισμών μέσω προεδρικών διαταγμάτων έκλεισε οριστικά και ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η αρχή των ίσων ευκαιριών.


Κανένας πολίτης όμως δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τον νέο νόμο και κανείς δεν είναι σε θέση να τον συμβουλεύσει. Επικρατεί απόλυτο σκοτάδι για τις πρακτικές διαδικασίες και οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καμία πηγή πληροφόρησης για το «πού» και το «πώς», κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει τη μεταρρύθμιση στην πράξη και βολεύει όσους ευνοούνται από τη συνέχιση του προηγουμένου καθεστώτος.

«Τι γίνεται με τα κλειστά επαγγέλματα;». Αυτό θα είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα θέσουν στον υπουργό Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας αυτή την εβδομάδα. Ως γνωστόν, το θέμα παραμένει ανοιχτό και απασχολεί εντόνως τους δανειστές. Η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ «κάρφωσε» την Ελλάδα αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το χρέος. «Δεν θέλουμε απλώς να ψηφίζονται νόμοιαλλά να εφαρμόζονται υπεύθυνα βήμα βήμα» είπε και προσέθεσε ότι «πολλά επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, όπως είδαμε για παράδειγμα με τους φορτηγατζήδες». Ακολούθησαν αγωνιώδη σημειώματα της Κομισιόν προς την κυβέρνηση στα οποία εκφράζονται φόβοι ότι τα συμφέροντα συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων κτλ.) θα επικρατήσουν της ισχύος του νόμου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο «Βήμα» ότι η απελευθέρωση εφαρμόζεται και ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα παρεκκλίνουν από την αρχή των ίσων ευκαιριών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ήδη από τις 3 Ιουλίου 2011 έληξε η περίοδος εντός της οποίας θα μπορούσαν να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα για τη διατήρηση κάποιων περιορισμών όταν προκύπτει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον. «Επομένως έχει καταργηθεί κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη που έθετε περιορισμούς για την άσκηση δεκάδων επαγγελμάτων» αναφέρουν.

«Με δεδομένο ότι η σχετική προθεσμία έχει πλέον παρέλθει, η απελευθέρωση είναι πλέον οριστική και τετελεσμένη και κάθε αντίθετη διοικητική πρακτική δεν έχει νομική βάση» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας εκδόθηκε ένα μόνο προεδρικό διάταγμα για τη διατήρηση ορισμένων περιορισμών στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχει εκδοθεί ΠΔ που να διατηρεί περιορισμούς.

Για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού και των νομίμων (ορκωτών) ελεγκτών ο νόμος προβλέπει ότι δεν επέρχεται πλήρης απελευθέρωση αλλά αίρονται συγκεκριμένοι περιορισμοί κυρίως όσον αφορά: την ύπαρξη ελάχιστων τιμών, τον αριθμό των ασκούντων το επάγγελμα και τα γεωγραφικά όρια άσκησης του επαγγέλματος. Επίσης με χωριστούς νόμους έχει γίνει η μερική απελευθέρωση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ και των φαρμακοποιών, ενώ το φθινόπωρο σχ
Keywords
Τυχαία Θέματα