Στο δρόμο της Ελλάδας… η Πορτογαλία

22:33 21/2/2012 - Πηγή: 24wro
Η αριστερή αντιπολίτευση στην Πορτογαλία ζήτησε σήμερα κατά τη συνάντηση με τους δανειστές της χώρας...
να επιμηκυνθεί ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου δανειοδότησης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έναντι ενός προγράμματος αυστηρής λιτότητας.

«Είπαμε στην Τρόικα πως θα πρέπει να διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο σοσιαλιστής βουλευτής Πέντρου Μάρκες, ο οποίος συμμετείχε
στη συνάντηση με τους δανειστές της Πορτογαλίας, οι οποίοι είχαν ενημερωτικές επαφές με τα κύρια κόμματα της χώρας.

«Η Πορτογαλία έχει δεσμευθεί, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα το έχει επαναλάβει με σαφή τρόπο, να τηρήσει ευλαβικά το πρόγραμμα, αλλά για να το πράξουμε αυτό θα πρέπει να διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουμε ό,τι είναι να κάνουμε και να μην εφαρμόσουμε τη λογική μίας υπερβολικής δόσης λιτότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής υπενθύμισε πως η εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας, που έπεται του δανείου των 78 δισ. ευρώ, είχε εξοντωτικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, η οποία σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις θα καταγράψει ύφεση τουλάχιστον 3% και με την ανεργία να έχει ξεπεράσει τα πρωτοφανή επίπεδα του 14% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της άκρας αριστεράς επανέλαβαν στην Τρόικα την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα λιτότητας: η Τρόικα « δε βλέπει πως η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί και δεν προσανατολίζεται στην αλλαγή πορείας. Αυτή η εμμονή της πρόκειται να κοστίσει ακριβά στους Πορτογάλους και στη χώρα», τόνισε ο Ζοάου Σεμέντου, βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ.

Αποστολή του κλιμακίου της Τρόικας είναι η αξιολόγηση της Πορτογαλίας ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 14,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα έλθουν να προστεθούν στα ήδη καταβληθέντα 40 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα