Στο επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον

07:45 1/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάζει υποθέσεις με αυτό το κριτήριο...


Σε καθοριστικό παράγοντα για τη δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανάγεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Αυτό προκύπτει από την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια βάση των οποίων θα εξετάζει στο μέλλον κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις. Τα κριτήρια διαμορφώθηκαν μετά από δημόσια διαβούλευση και αφού ελήφθησαν υπόψη και οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν.

Στην απόφαση της επιτροπής
σημειώνεται ότι ο αριθμός των καταγγελιών είναι πολύ μεγάλος και με διαφορετική βαρύτητα κάθε υπόθεση και κατά συνέπεια «η επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να προσδίδει τον ίδιο βαθμό προτεραιότητας στις καταγγελίες που λαμβάνει, αλλά μπορεί να προτάσσει το δημόσιο συμφέρον ως κριτήριο εξέτασης μίας υπόθεσης κατά προτεραιότητα».

Ειδικότερα η αξιολόγηση της συνδρομής σε κάθε επί μέρους περίπτωση δημόσιου συμφέροντος, θα γίνεται υπό το πρίσμα της εμβέλειας των εκτιμώμενων επιπτώσεων μιας πρακτικής στη λειτουργία του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ιδίως όσον αφορά στους καταναλωτές. Τους στόχους της αυτούς θα υλοποιεί με αυτεπάγγελτες κατά προτεραιότητα έρευνες ή εξέταση, επίσης, κατά προτεραιότητα, συναφών καταγγελιών που αφορούν ιδίως:

- Σε ιδιαίτερα σοβαρούς περιορισμούς του ανταγωνισμού (όπως καθορισμός τιμών, κατανομή αγορών και περιορισμός της παραγωγής ή των πωλήσεων) με πανελλήνια εμβέλεια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οριζόντιων συμπράξεων (καρτέλ), σε συνδυασμό με την ισχύ των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, τη δομή της σχετικής αγοράς,

- Σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης ή καίριας σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή, όπου η αντιανταγωνιστική πρακτική δύναται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών ή/και στην ποιότητα των υπηρεσιών (ιδίως συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης),

- Σε περιπτώσεις αντιανταγωνιστικών πρακτικών με σωρευτικό - πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα (δηλαδή, πρακτικών που ακολουθούνται από περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να μετακυλύουν τις αυξημένες τιμές σε ενδιάμεσες επιχειρήσεις ή στους καταναλωτές).

2. Την υποβολή σχετικής αίτησης επιείκειας, σε περίπτωση που πληρούνται όλα τα κριτήρια του προγράμματος επιείκειας.

3. Τη λήψη εξαιρετικών μέτρων κανονιστικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Ν.3959/2011, εφόσον τα μέτρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

4. Τις γνωμοδοτικές της αρμοδιότητες, όπως αυτές αναλύονται στο άρθρο 23 του ν.3959/2011

Κατά τον καθορισμό της προτεραιότητας μεταξύ περισσοτέρων υποθέσεων κατ’ ανάγκη θα συνεκτιμώνται:

1. Η ανάγκη αποσαφήνισης καινοφανών ή καίριων νομικών ζητημάτων με σκοπό την ασφάλεια δικαίου, καθώς και τη διασφάλιση της
Keywords
Τυχαία Θέματα