Στο τραπέζι η επιστράτευση των ναυτεργατών

08:19 5/2/2013 - Πηγή: 24wro
Στάση αναμονής τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα μέτωπα αγροτών και ναυτεργατών...
καθώς οι περαιτέρω κινήσεις και ιδίως η απόφαση για ενδεχόμενη σφοδρή σύγκρουση σε εθνικές οδούς και λιμάνια περνούν μέσα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Το χαρτί της πολιτικής επιστράτευσης παραμένει στο τραπέζι για τους εργαζομένους στη ακτοπλοΐα, όπως τονίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο προσκαλεί τα ναυτεργατικά σωματεία να επιδείξουν «σύνεση και ωριμότητα».

Για τους αγρότες η εικόνα διαφοροποιείται, καθώς προς το παρόν οι κινητοποιήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες και
δεν συνοδεύονται από «μπλακάουτ» στο εθνικό δίκτυο, που θα δικαιολογούσε - όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές - μια εντολή για αστυνομικά μέτρα και επέμβαση των ΜΑΤ.
Η κυβερνητική αντίδραση στην περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, που εξετάζεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν αμφίσημες θέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, είναι απαραίτητο να υπάρξει ενιαία γραμμή απέναντι στα απεργιακά μέτωπα που οδηγούν σε «ομηρεία» το κοινωνικό σύνολο. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μείνουν ανοικτές οι πόρτες του διαλόγου, εκτιμώντας ότι μια αδιάλλακτη στάση θα εκθέσει τους αργοτοσυνδικαλιστές και τα ναυτεργατικά σωματεία.
Την ίδια ώρα, τον δρόμο του διαλόγου υποδεικνύει και το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση και συνδικαλιστές, κρατώντας ουσιαστικά αποστάσεις από μια «επίδειξη κυβερνητικής πυγμής».

Ο Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς που χειρίζονται το Αγροτικό, με βασικό στόχο - όπως αναφέρουν στην Ιπποκράτους - να διαμορφωθεί το πλαίσιο για κοινή στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στους συνομιλητές του εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για θετικές απαντήσεις και επίλυση προβλημάτων σε θέματα όπως το αγροτικό πετρέλαιο, η διαδικασία φορολόγησης των αγροτών, συνταξιοδοτικά ζητήματα, η χρήση νυχτερινού ρεύματος κ.ά.

Η Ιπποκράτους, εξάλλου, έχει διαμηνύσει στο κυβερνητικό επιτελείο ότι εμμένει στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου - όπως λένε τα ίδια επιτελικά στελέχη του κόμματος - με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που θα βάλουν τέλος και στην απεργιακή κινητοποίηση. Επίσης προτρέπει ναυτεργάτες και ακτοπλόους να αρχίσουν μια ουσιαστική συζήτηση για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα