Συμμάζεμα στο ΕΣΥ με μεταθέσεις 6,500 γιατρών

10:45 27/4/2011 - Πηγή: 24wro
"Αναδιάρθρωση" στα νοσοκομεία της χώρας, μέσω μαζικών μεταθέσεων γιατρών...
σε νοσοκομεία με ελλείψεις προσωπικού, προβλέπει το σχέδιο του συντονιστή της επιστηµονικής οµάδας για τις συγχωνεύσεις καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας Λυκούργου Λιαρόπουλου, γράφουν "Τα Νέα".

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, το πλεόνασμα των νοσοκομειακών γιατρών φτάνει τους 6.500, ενώ το "πάγωμα" των προσλήψεων αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 320 εκ. ευρώ μέσα σε μία τετραετία.

Ο κ. Λιαρόπουλος υπογραμμίζει ότι "αν η χώρα µας αποφασίσει να προσεγγίσει σταδιακά το επίπεδο στελέχωσης
των ευρωπαϊκών νοσοκοµείων, πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόµενη τετραετία". Μάλιστα, υπολογίζει την εξοικονόµηση πόρων αν η κυβέρνηση προχωρήσει σεπροσλήψεις νέων γιατρών στο όριο του "μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις", όπως προβλέπεται από το Μνηµόνιο.

"Εάν αποσύρονται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι µε τον βαθµό του διευθυντή, σύµφωνα µε τα µισθολογικά στοιχεία των νοσοκοµείων εξοικονοµούνται 100 εκατ. ευρώ. Αν προσληφθούν µόνον 400 νέοι κάθε χρόνο, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ" σημείωσε.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της επιτροπής των σοφών για την Υγεία, Ηλίας Μόσιαλος, η εφαρμογή ενός αντίστοιχου "Καλλικράτη" στα νοσοκομεία, θα αποτελέσει καλή αφορµή για να αρχίσει και η αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 5,35 γιατροί κατά μ.ο. ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στην ΕΕ, 3,4 γιατροί. Παράλληλα, αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους στη χώρα μας, όταν στην ΕΕ αντιστοιχούν 6,9 νοσηλευτές.

Τα παράδοξα του ΕΣΥ συνεχίζονται, αφού η χώρα µας διαθέτει 3,4 φορές περισσότερους καρδιολόγους σε σχέση µε τον µέσο όρο της ΕΕ, 2,6 φορές περισσότερους ουρολόγους, 2,7 φορές περισσότερους παιδιάτρους, 90% περισσότερους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές και 58% περισσότερους γενικούς χειρουργούς. Αντίθετα, οι ειδικότητες όπως η ογκολογία και η γενική ιατρική μένουν στα αζήτητα, αφού στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 0,9 ογκολόγοι ανά 100.000 πληθυσµού, σε αντίθεση µε την αντιστοιχία 2 προς 100.000 που είναι ο µέσος όρος της ΕΕ.

Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να συρρικνωθεί ο αριθµός των κλινικών, καθώς η πολυδιάσπαση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα έχει συνέπεια να εµφανίζονται τεχνητές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. 
Keywords
Τυχαία Θέματα