Συνεχίζεται η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης

12:41 1/7/2011 - Πηγή: 24wro
Συνεχής είναι η επιδείνωση των συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο με την εγχώρια ...
ζήτηση να εξασθενεί και τη μείωση των νέων παραγγελιών να οδηγεί τους Έλληνες κατασκευαστές σε περικοπή θέσεων εργασίας και μειώσεις τιμών.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 45,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,5 τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit, παραμένοντας ουσιαστικά κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους
καθώς η εγχώρια ζήτηση εξασθενεί. Η απασχόληση στον κλάδο είναι σε πτωτική τροχιά εδώ και τρία χρόνια.

"Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέμειναν ακόμα ένα μήνα εξασθενημένης ζήτησης και προβληματικών συνθηκών από πλευράς προμηθευτών, τον Ιούνιο. Παρά τις προσπάθειές τους να τονώσουν τις πωλήσεις μέσα από σημαντικές περικοπές των τιμών εκροών, οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό", σχολίασε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.

"Ωστόσο, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων βελτιώθηκε σε διεθνές επίπεδο, παρότι η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό συνέβαλε ελάχιστα στην αντιστάθμιση της πτώσης στις εγχώριες νέες παραγγελίες", πρόσθεσε.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο, παρότι οι εταιρείες ανέφεραν αύξηση της διεθνούς ζήτησης για προϊόντα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών συνέβαλαν στη έντονη αύξηση των τιμών εισροών. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2010.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε μια αγορά με συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, οι Έλληνες κατασκευαστές προέβησαν σε περικοπές στις τιμές εκροών για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, παρά τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους λόγω των υψηλότερων τιμών εισροών.

newscode.gr
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 3% περίπου φέτος έναντι ύφεσης 4,5% πέρυσι.
Keywords
Τυχαία Θέματα