Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου

23:30 18/9/2011 - Πηγή: 24wro
Εάν δεν ανακοπεί ο ρυθμός εξόδου, ο κίνδυνος κατάρρευσης των ταμείων είναι ορατός...
καθώς οι φορείς του Δημοσίου και το ΙΚΑ, όπου υπάγονται οι υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου, είναι σε οριακή κατάσταση.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και έως τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο μισθολόγιο και να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις συντάξεις,
με το ρυθμό αυτό προβλέπεται ρεκόρ αποχωρήσεων. Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν γύρω στις 35.000, αριθμός που καλύπτει την πρόβλεψη για όλη τη χρονιά.

Ο αριθμός αυτός θεωρείται οριακός για την ευστάθεια των ταμείων του Δημοσίου. Με τον πανικό όμως που έχει προκληθεί δεν αποκλείεται ακόμη και να διπλασιαστεί.

Στην πρώτη σειρά της εξόδου είναι οι υπάλληλοι ηλικίας άνω των 60 που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και υπολογίζονται σε 43.000. Στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή κατηγορία (50-60) είναι 168.000 υπάλληλοι, και οι γυναίκες αυτής της ομάδας επίσης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το πρόβλημα για το Ταμείο Πρόνοιας είναι ήδη τεράστιο, καθώς εκκρεμεί το εφάπαξ για 41.000 συνταξιούχους των προηγούμενων ετών, συνολικού ποσού 1,7 δισ. ευρώ. Οι επικαιροποιημένες μελέτες ανεβάζουν το αναλογιστικό έλλειμμα στα 4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος του νέου κύματος φυγής.

Η πίεση όμως μεταφέρεται και στο ΙΚΑ, καθώς στο νέο κύμα συγκαταλέγονται και οι εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, από τους οποίους θα ξεκινήσει το μέτρο της εφεδρείας. Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου υπολογίζονται σε 50.000 και ανήκουν στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς που είναι υπό κατάργηση ή συγχώνευση. Το ΙΚΑ πήρε φέτος επιπλέον επιχορήγηση 1,1 δισ. ευρώ για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ συνολικά οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ήδη πάρει επιπλέον επιχορήγηση 1,7 δισ,. ευρώ. Του χρόνου όμως η τακτική επιχορήγηση θα είναι μικρότερη από τη φετινή, καθώς βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περισσότερο.

Η επιχορήγηση με την παραδοχή αυτή, πάνω στην οποία καταρτίζει προϋπολογισμό η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν θα υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, από 11 δισ. ευρώ που ήταν φέτος.

Πέρα από το γρίφο αυτόν όμως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει και άλλον ένα πονοκέφαλο, την έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόνο από το ΙΚΑ έχουν κατατεθεί τις τελευταίες μέρες περίπου 1.000 αιτήσεις σε συνολικό αριθμό 8.385 εργαζομένων. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα άλλα ταμεία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και του Δημοσίου. Οι αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα υπολογίζονται σε 1.600, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το πρώτο εξάμηνο.

Η διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα μείωσης των συντάξεων με την κατάρτιση του μισθολογίου και τον επαναπροσδι
Keywords
Τυχαία Θέματα