Τα κατοχικά χρέη των Γερμανών είναι πολλαπλάσια του ελληνικού

18:05 30/9/2011 - Πηγή: 24wro

Όχι, δεν το φώναξε ακόμα ένας Αγανακτισμένος Έλληνας...
στα κλειστά αυτιά των Ελλήνων βουλευτών. Το δήλωσε τον Μάιο σε συνέντευξή του στο ανθελληνικό Der Spiegel ένας καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας. Γερμανός! Το cosmo.gr την αναδημοσιεύει γιατί είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.Πόσες μα πόσες φορές δεν μας έχει πνίξει το δίκιο αναφορικά με τα κατοχικά χρέη των Γερμανών, που σύμφωνα με Έλληνες οικονομολόγους θα μπορούσαν να "ισοφαρίσουν"
μεγάλο μέρος του περίφημου ελληνικού χρέους;
Φανταστείτε λοιπόν πόσο διογκώνεται το δίκιο μας όταν ένας Γερμανός(!) καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας(!), ο Albrecht Ritschl σε συνέντευξή του σε γερμανικό(!) μέσο, το λέει ξεκάθαρα: "Αν ποτέ μας αντιμετωπίσουν οι Έλληνες με πιο επιθετικές διαθέσεις, θα μας τα πάρουν όλα".
Παρακαλούνται οι κύριοι κύριοι βουλευτές να μάθουν απ' έξω την παρακάτω συνέντευξη:
Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;
Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.
Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.
Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Ε
Keywords
Τυχαία Θέματα