Τα κουνούπια ρουφάνε την Λακωνία

03:00 10/8/2011 - Πηγή: 24wro

Αγανακτισμένοι κάτοικοι και φορείς…



Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα ελονοσίας που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των τοπικών αρχών.Αν και η Ελλάδα είχε κηρυχθεί ελεύθερη ελονοσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1973, εντούτοις, η σημερινή μετακίνηση
πληθυσμών από χώρες όπου η ασθένεια ενδημεί επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη λήψης μέτρων. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Ευρώτα εργάζονται περίπου 2.500 αλλοδαποί σε αγροτικές καλλιέργειες, προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν πολλοί καλαμιώνες, αποστραγγιστικά κανάλια, βούρλα με στάσιμα νερά στον υγροβιότοπο Βιβάρι, που εκτιμάται πως θα συντελέσουν ώστε να αναπαραχθούν τα κουνούπια στην πεδιάδα.
Άμεση είναι η ανάγκη για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ελονοσίας στη Λακωνία. Το πρόβλημα που έχει προκύψει κυρίως στον πρώην Δήμο Έλους και νυν Δήμο Ευρώτα, με κρούσματα ελονοσίας που παρουσιάστηκαν σε πληθυσμούς τόσο μεταναστών όσο και μόνιμων κατοίκων, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση του προβλήματος (κυρίως με ψεκασμούς και εμβολιασμούς) με τη συμβολή του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τίποτε από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκαν.
Το θέμα έχει φέρει ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος και παλαιότερα ο Βουλευτής ΝΔ Θανάσης Δαβάκης αλλά και ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης.
Όπως φαίνεται τελικά τίποτα δεν έχει γίνει και πόσο μάλλον όταν στον γειτονικό νομό την Μεσσηνία δόθηκε έγκριση για αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Λακωνία το πρόβλημα όχι μόνο έχει μείνει στάσιμο αλλά αυξάνεται.
Θα επανέλθουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα