Τέρατα, ζόμπι και λυκάνθρωποι made in Greece

01:00 5/4/2011 - Πηγή: 24wro

Συμβαίνει όλη την ώρα στην Ελλάδα: το ταλέντο θάβεται στα υπόγεια...



Ατέλειωτες ώρες δημιουργικής δουλειάς από δεκάδες καλλιτέχνες πάνε χαμένες ή καταλήγουν σε έναν αναπόφευκτο συμβιβασμό.

Αν δεν κάνεις κάτι που στα ελληνικά δεδομένα να μεταφράζεται σε εργασία, δηλαδή «επάγγελμα» με ένσημα και φορολογική δήλωση, είσαι καταδικασμένος να μείνεις για πάντα ένας μονομανής και «κολλημένος» χομπίστας, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται ως ούφο ή γραφικός.



Ο Άρης Κολοκοντές είναι νέος, ταλαντούχος και ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που ασχολούνται τόσο σοβαρά με την τέχνη τους. Όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, φτιάχνει πήλινα κεφάλια τεράτων και λαστιχένιες μάσκες που θα ζήλευε και ο Steve Wang ή ο Jordu Schell (πασίγνωστοι καλλιτέχνες του είδους), τόσο καλά που πρόσφατα του έγινε πρόταση να δουλέψει στο Λος Άντζελες.



Ο Άρης, που είναι 29 χρονών, έχει δημιουργήσει έναν κόσμο τεράτων, δράκων και εμβληματικών μορφών από ταινίες τρόμου σε ένα χώρο τόσο μικροσκοπικό που μετά βίας χωράνε δύο άτομα. Την ώρα της συνέντευξης στριμωχτήκαμε, αυτός καθισμένος πάνω σε ένα σκαμπό κι εγώ στον κουβά με το υλικό για τα εκμαγεία, ενώ το ένα πόδι του φωτογράφου πατούσε στην αυλή.

Το σκέφτεσαι να μετακομίσεις;

Το σκέφτομαι σοβαρά. Δεν ξέρω ακόμα αν θέλω να φτιάξω τη δικιά μου εταιρεία ή να δουλέψω σαν υπάλληλος. Πάντως, το νούμερο ένα μέρος για να κάνω αυτό που θέλω είναι το Λος Άντζελες. Έχει 180 στούντιο, ενώ ολόκληρη Ελλάδα έχει μόνο ένα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλήξω στην Αμερική.



Εδώ δεν υπάρχει δουλειά; Έχεις προοπτικές;

Καμία. Δεν έχουμε και σινεμά, βασικά. Προσπαθώ να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια πριν ξενιτευτώ. Κατά καιρούς έβγαλα κάποια λεφτά από λίγες μάσκες που πούλαγα στο εξωτερικό, αλλά τώρα δεν έχουν λεφτά λόγω κρίσης. Έχει κόψει τελείως η κίνηση. Θα συνεργαστώ πάντως δοκιμαστικά με έναν φίλο μου, τον Νίκο τον Δρέσιο, που είναι κι αυτός γλύπτης, μπας και κάνουμε εταιρεία με μάσκες για Χαλογουίν και τις στέλνουμε στην Αμερική για παραγωγή. Θα το παλέψουμε.

Πώς σε έμαθαν στην Αμερική;

Έχω φτιάξει ένα σχετικό όνομα τα δύο τελευταία χρόνια που έχω ίντερνετ. Άρχισα να βάζω εικόνες της δουλειάς μου στο site μου για να δει ο κόσμος. Μόλις φτιάξω κάτι καλό το ανεβάζω για να το δουν όλοι αυτοί που μπορεί να γίνουν οι μελλοντικοί μου εργοδότες. Εντάξει, έχω πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου, αλλά νομίζω ότι είμαι αρκετά καλός. Ο στόχος μου είναι να φτάσω ψηλά, γι’ αυτό δουλεύω ασταμάτητα.



Πόσο καιρό ασχολείσαι με τα γλυπτά και τις μάσκες;

Τα δυο τελευταία χρόνια. Έχω αφοσιωθεί σ’ αυτό γιατί πριν έκανα κάτι δουλειές άσχετες.

Έχεις κάποιες γνώσεις ειδικές;

Όχι, δεν έχω πάει σε σχολή, αυτοδίδακτος  είμαι.

Με το χώρο πώς ασχολήθηκες;

Μ’ άρεσαν οι ταινίες τρόμο
Keywords
Τυχαία Θέματα