Τι γίνεται μετά την παραίτηση της κυβέρνησης

21:46 15/6/2011 - Πηγή: 24wro

Ρυθμιστικό ρόλο αναλαμβάνει στις εξελίξεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην... παρούσα φάση, δηλαδή στην προσπάθεια ανάδειξης της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση αν αυτή παραιτηθεί, ή αν το Κοινοβούλιο αποσύρει την εμπιστοσύνη του, κατά το άρθρο 84.
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της παραιτούμενης κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, τότε ενεργοποιείται το άρθρο 37, παράγραφος 3, εδάφιο γ’.
Σύμφωνα με αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Αν δεν καρποφορήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου, σε κοινοβουλευτική δύναμη, κόμματος. Στην περίπτωση που ναυαγήσει και αυτή, τότε τη διερευνητική εντολή λαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Η κάθε διερευνητική εντολή έχει διάρκεια τριών ημερών. Στην περίπτωση κατά την οποία αποβούν άκαρπες όλες οι προσπάθειες, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Εάν πέσει και αυτή η απόπειρα στο κενό, τότε ο ανώτατος Πολιτειακός άρχοντας επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διενέργεια εκλογών.
Στην περίπτωση κατά την οποία σημειωθεί νέα αποτυχία, τότε αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Όταν το σενάριο, θέλει να παραιτείται ο πρωθυπουργός μόνος του και όχι συνολικά η κυβέρνηση, τότε βάσει του άρθρου 38 παράγραφος 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει αρχηγό της κυβέρνησης, αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα