Τη μνήμη του Θ. Αγγελόπουλου τίμησε η Μπερλινάλε

17:02 17/2/2012 - Πηγή: 24wro
Φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο απέτισε η Μπερλινάλε...

Στην κατάμεστη αίθουσα του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου προβλήθηκε η ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει». Παρούσες η σύζυγος του σκηνοθέτη και οι δύο κόρες του.

Η σύζυγος του σκηνοθέτη, Φοίβη και οι δυο κόρες του, Ειρήνη και Κατερίνα, καθώς και ο συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης στα σενάρια του Θ.Αγγελόπουλου,
Πέτρος Μάρκαρης.

Μιλώντας για την πρώτη του γνωριμία με τον Αγγελόπουλο, ο διευθυντής του φεστιβάλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα σκηνοθέτη, στο Αμβούργο, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Τοπίο στην ομίχλη», όπου τόνισαν «την ανάγκη του αγώνα για την υποστήριξη της εθνικής ταυτότητας των κινηματογραφιών της Ευρώπης όχι ενάντια στον αμερικανικό κινηματογράφο αλλά ενάντια στην κυριαρχία του αμερικανικού προϊόντος στις ευρωπαϊκές αίθουσες».

«Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη φαίνεται να χάνονται. Γι' αυτό δεν φταίει ο κόσμος αλλά το χρήμα. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σήμερα και φτάσαμε στο σημείο οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Το μόνο που μπορεί να μας σώσει σήμερα από την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η κουλτούρα, η κινηματογραφική αλλά και η γενικότερη. Σ' αυτή την κουλτούρα ανήκουν και οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».
Keywords
Τυχαία Θέματα