Την Παρασκευή κατατίθεται ο προϋπολογισμός- Κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα

09:15 16/11/2011 - Πηγή: 24wro
Την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012 την Παρασκευή ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος και...
υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στη Βουλή, αφού όπως είπε το έργο αυτό αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.


Ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εδώ και πολλά χρόνια που θα προβλέπει πλεόνασμα υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματώσει το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων
(PSI).

Πριν τη κατάθεση του Προϋπολογισμού, θα προηγηθεί την Πέμπτη υπουργικό Συμβούλιο για την έγκρισή του.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωση ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 «θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και θα κατατεθεί επισήμως στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου με στόχο, για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και να αλλάξει σελίδα στη δημοσιονομική της κατάσταση».

«Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας είναι να ενσωματώσουμε στις προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού το όφελος από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από το PSI, ένα όφελος που μπορεί να είναι ισοδύναμο με το όφελος όλου του πακέτου του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, να κινείται κάπου μεταξύ 4 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπολογισμός γίνεται σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος έθεσε, μεταξύ άλλων, και την απορρόφηση των ΕΣΠΑ, τις αποκρατικοποιήσεις, την οργάνωση και ενίσχυση με ρευστότητα της αγοράς, τις νέες επενδύσεις, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Eν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας που καταφθάνει την Παρασκευή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με tovima.gr, επικρατεί έντονη ανησυχία για την πορεία των μεγεθών του Προϋπολογισμού του 2011, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ούτε ο αναθεωρημένος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ.
Αυτό προκύπτει από τον επιτόπιο έλεγχο που διενεργούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που άρχισαν ήδη να «ξεσκονίζουν» τα βιβλία στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ευρωπαίο Eπίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF κ. Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι συζητήσεις με την πλευρά της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφορούσαν κυρίως τον επερχόμενο έλεγχο της τρόικας, ενώ με τον κ. Νταλάρα την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή και αναμένεται ότι θα αρχίσουν από Δευτέρα τη διαδικασία εξέτασης των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) από την οποία θα εξαρτηθεί το ξεμπλοκάρισμα της έκτης δόσης και η έγκαιρη εκταμίευσή της πριν από τα Χριστούγεννα.


Keywords
Τυχαία Θέματα