Το 2014 δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας – αντιδρά η Μαδρίτη

20:29 19/12/2012 - Πηγή: 24wro
Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Καταλονίας πως η Μαδρίτη έχει τη νομική δύναμη να εμποδίσει...
σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα που ενδέχεται να οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία απηύθυνε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία, δίνοντας νέα διάσταση στην πολιτική σύγκρουση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

«Η νομοθεσία μας
έχει πολλούς μηχανισμούς προκειμένου να εμποδιστεί οιαδήποτε παρανομία», σχολίασε με νόημα η κ. ντε Σανταμαρία, μιλώντας λίγες μονάχα ώρες προτού τα δύο κόμματα που ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών στο Καταλανικό κοινοβούλιο υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας εντός του 2014.

«Σκοπεύουμε να βάλουμε το μέλλον της Καταλονίας στα χέρια των πολιτών της, και προκειμένου να το πετύχουμε, επιθυμούμε να τους συμβουλευτούμε δημοκρατικά», δήλωσε ο επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, Οριόλ Χουνκουέρας.

Η ακριβής ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει αποφασιστεί.

Η... περπατημένη των Βάσκων

Υπενθυμίζεται πως μία παρόμοια πρωτοβουλία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Χώρα των Βάσκων είχε απορριφθεί από το εθνικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη το 2005. Το κόμμα του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διατηρεί ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα απόσχισης από την πλευρά της Βαρκελώνης.

Η οικονομική δύναμη της Καταλονίας

Η Καταλονία αποτελεί έδρα μερικών εκ των μεγαλύτερων ισπανικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και παράγει το 20% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, ούσα η πλουσιότερη αλλά και η πλέον υπερχρεωμένη εκ των 17 αυτόνομων κοινοτήτων που αποτελούν την Ισπανία, έχοντας έως τώρα ζητήσει βοήθεια της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μαδρίτη.

Κάθε χρόνο, η Βαρκελώνη μεταφέρει το 8% της οικονομικής παραγωγής της, δηλαδή περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, στην υπόλοιπη Ισπανία. Ωστόσο οι πολιτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από το Σύνταγμα στις επαρχίες και η λιτότητα που βιώνουν πλέον οι ίδιοι οι Καταλανοί έχουν αναζωπυρώσει την αυτονομιστική τους διάθεση, πυροδοτώντας το κάλεσμα για ανεξαρτησία.

skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα