Το χαμένο στικάκι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

06:56 26/10/2012 - Πηγή: 24wro

Έχασε τη λίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τουλάχιστον όπως ο ίδιος...

ισχυρίστηκε στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έριξε ευθύνες στο ΣΔΟΕ και υπογράμμισε πολλές φορές ότι τ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας και δεν έπρεπε να περιμένει καμία εντολή πολιτική
από κανέναν.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. “Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας” τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: “έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές”.

“Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους δύο πρώην επικεφαλής, Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, ότι δεν προχώρησαν σε φορολογικούς ελέγχους, καθώς το ΣΔΟΕ είχε την υπηρεσιακή αυτοτέλεια να το κάνει και δεν έπρεπε να περιμένει πολιτικές εντολές.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο ηλεκτρονικό υλικό σε CD με τα περίπου 20.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, απέφυγε να απαντήσει σε ποιον το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, ενώ δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται σήμερα.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωσταντοπούλου, που ζητούσε επίμονα το ονοματεπώνυμο του προσώπου, στο οποίο παρέδωσε για φύλαξη το υλικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε, επίσης, γνωστό ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόσο για τη σχετική λίστα, που είχαν οι γαλλικές αρχές στα χέρια τους, όσο και για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ και, όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις τού είχε πει να προχωρήσει.

“Υπάρχει πρωτότυπο CD λίστας Λαγκάρντ, δεν γνωρίζω που βρίσκεται”

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ το οποίο, όπως είπε, παρέλαβε στην Ελλάδα σε διπλωματικό σάκο και εστάλη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με το συνοδευτικό έγγραφο να εξηγεί ότι τα στοιχεία έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.

“Έγινε αντίγραφο του cd που μας στάλθηκε και δόθηκε στον κ. Διώτη σε στικ. Το αρχικό, μαζί με το διαβιβαστικό από τη Γαλλία το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου, στους συνεργάτες μου, και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω που είναι σήμερα” τόνισε.

“Να σταματήσει η σπέκουλα για αλλοίωση λίστας”

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρ. υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μπορεί να υπήρξε από κάποιον άλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα