Το Διαδίκτυο κερδίζει τους Έλληνες

17:34 14/6/2012 - Πηγή: 24wro
Συνεχίστηκε και πρώτο τρίμηνο του 2011 η ανοδική τάση των τελευταίων ετών, τόσο στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή...
όσο και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή να ανέρχεται στο 54,3% και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 51,7%.

Μάλιστα, την τελευταία πενταετία (2007- 2011), η αύξηση που παρατηρείται ανέρχεται σε 35,1%, για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε 54,8%, για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αυτό εξηγείται
από το γεγονός ότι, πλέον, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και διαδικτύου μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από όλους τους χώρους πρόσβασης, δηλαδή κατοικία, χώρο εργασίας, χώρο εκπαίδευσης, γειτονικά, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, internet cafe κ.λπ.

Ειδικότερα, από την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά (έτος 2011) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

1. Προφίλ χρηστών διαδικτύου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο (52,4%) από ό,τι οι γυναίκες (47,6%). Αναφορικά με την ηλικία, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου (29,8%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών, ενώ το 15,7% στην ηλικιακή ομάδα 45- 54 ετών και το 7,1% στην ηλικιακή ομάδα 55- 74 ετών.

Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, οι χρήστες μέσου μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης) είναι οι περισσότεροι, με ποσοστό 45,6%, ενώ οι χρήστες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γυμνασίου / κατώτερων τεχνικών σχολών) αποτελούν το 12,5% του συνόλου των χρηστών του διαδικτύου.

Tο α΄ τρίμηνο 2011, το 72% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο έκανε καθημερινή χρήση του διαδικτύου, ποσοστό ελαφρά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2010, ενώ το 91,8% έκανε τακτική χρήση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε μέρα.

Κυριότερος τόπος πρόσβασης παραμένει η κατοικία, με 87,7%. Αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2010, καταγράφηκε στην πρόσβαση από άλλους χώρους, με τα internet cafe να παραμένουν στην πρώτη θέση, με 61,9%, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μεγάλη μείωση (περίπου 21%).

Σύμφωνα, επίσης, με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόσβαση στο διαδίκτυο εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας, με τη χρήση κινητών συσκευών- κινητού ή έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smart phone), φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (laptop, notebook, net book ή tablet computer /i-pad) ή άλλης φορητής συσκευής (palmtop, PDA κ.ά.)- συνεχίζει να αυξάνεται (αύξηση 74,8%), ενώ, παράλληλα, μειώνεται κατά περίπου 13% σε σχέση με το 2010 το ποσοστό όσων δεν συνδέονται στο διαδίκτυο με κινητές συσκευές.

Το 46,4% όσων συνδέονται εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας στο διαδίκτυο από κινητό τηλέφωνο ή smart phone, χρησιμοποιεί τα δίκτυα Wifi και WiMax για δημόσιας χρήσης ασύρματη σύνδεση. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους
Keywords
Τυχαία Θέματα