Το light μνημόνιο έπεσε... βαρύ στον Ραχόι

14:27 16/6/2012 - Πηγή: 24wro
Μετά τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του ευρώ... ήρθε η ανώμαλη προσγείωση, με τις αγορές...
να εκφράζουν την «ανησυχία» τους, το επιτόκιο δανεισμού να σκαρφαλώνει στο 7% και τον Σόιμπλε να δηλώνει ότι η χώρα θα τα καταφέρει αλλά υπό την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών.

Αν άκουγε κάποιος τον Ισπανό πρωθυπουργό να μιλάει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θα πίστευε ότι το αίτημα της Μαδρίτης για υπαγωγή σε μηχανισμό στήριξης των τραπεζών
της ήταν κάτι που συνέβη «μεταξύ τυρού και αχλαδίου» και ότι η μεγαλύτερη έγνοια των Ισπανών είναι η πορεία της ομάδας τους στο Euro. Λίγο αργότερα όμως ξεκίνησαν τα απανωτά «χαστούκια», τόσο για τον Μαριάνο Ραχόι όσο και για την ισπανική οικονομία, σε σημείο που να εκφράζεται ανοιχτά πλέον η ανησυχία ότι το «τραπεζικό» μνημόνιο δεν είναι παρά ο προάγγελος της πλήρους υπαγωγής σε καθεστώς οικονομικής στήριξης για τη Μαδρίτη.

Αρχικά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να πανηγυρίσουν μαζί με τον Ραχόι ότι «σώθηκε η Ισπανία, σώθηκε και το ευρώ», όμως η ευφορία κράτησε ελάχιστες ώρες και οι αγορές επέστρεψαν στη συνήθη πρακτική της... ανησυχίας, με αποτέλεσμα να επανέλθει η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Μαδρίτη και το κοινό νόμισμα. Το επιτόκιο δανεισμού για την Ισπανία γρήγορα σκαρφάλωσε στο 7% αποκλείοντας τη χώρα από τις αγορές, ενώ την Πέμπτη η Moody's υποβάθμισε 3 βαθμίδες την πιστοληπτική της ικανότητα στο Baa3, μία βαθμίδα πάνω από το junk.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος συνάντησε την παγωμένη αντίδραση του ισπανικού Τύπου και τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει των σκληρών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, προσπάθησε να επαναφέρει την αισιοδοξία λέγοντας ότι η στήριξη των τραπεζών δεν θα έχει καμιά επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Η διάψευση ήρθε άμεσα από τον Χοσέ Αλμούνια, τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, ο οποίος σχολίασε ότι ναι μεν τα ομόλογα δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα, αλλά οι τόκοι επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας.

Η γκάφα με την... Ουγκάντα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ναι μεν υποστήριξε ότι η Μαδρίτη θα καταφέρει να «νοικοκυρέψει» τα δημοσιονομικά της, ωστόσο διευκρίνισε ότι θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση από τις Βρυξέλλες. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «επιτήρηση» έφερε ρίγη ανατριχίλας στους Ισπανούς, που κατηγορούν τον πρωθυπουργό τους ότι τους σύρει στον δρόμο ενός σκληρού μνημονίου.
Η γκάφα του, δε, με το SMS που δημοσιοποιήθηκε, όπου έγραφε στον Ισπανό υπουργό Οικονομικών ότι «η Ισπανία δεν είναι Ουγκάντα», έδωσε τροφή για κακεντρεχή σχόλια στο Διαδίκτυο για τον πρωθυπουργό, αλλά και για την πορεία της οικονομίας της χώρας από τους ίδιους τους Ισπανούς. Οι περισσότερες εκτιμήσεις των ειδικών, πάντως, συγκλίνουν στο ότι η Ισπανία θα βρεθεί σύντομα στη δεινή θέση της Ελλάδας, καθώς και μόνο το αίτημα για οικονομική ενίσχυση για τις τράπεζες στέλνει στις αγορές το μήνυμα ότι δεν είναι σε θέση να βρει μόνη της τα απαιτούμενα κονδύλια.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα