Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το PSI

09:12 11/1/2012 - Πηγή: 24wro
Στην Αθήνα θα βρίσκεται έως το τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα...
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα δει τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
και θα συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες λεπτομέρειες, σχετικά με το μείζον ζήτημα του PSI+.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς η συμφωνία για την επίτευξη του είναι πολύ κοντά κι απομένουν απλώς να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες. Το «κούρεμα» θα έχει ονομαστικό βάθος 50%, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι θα «χτυπήσει» τις τράπεζες κατά περίπου 60% με 63%. Ως ποσοστό, μπορεί να φαίνεται και να είναι μεγάλο, αλλά εν προκειμένω, ισχύει το μη χείρον βέλτιστον.

Κι αυτό γιατί η αμέσως επόμενη λύση είναι αυτή που κάνει λόγο για ένα μη εθελοντικό «κούρεμα» της τάξης του 80%. Αυτή τη στιγμή η όλη διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σημείο που αφορά στο επιτόκιο με το οποίο θα εκδίδονται στο εξής τα νέα ομόλογα. Η πλευρά των τραπεζών φέρεται να έχει θέσει ως όριο το 4%, ενώ η ελληνική πλευρά επιχειρεί να ρίξει τον πήχη κάτω κι από αυτό το ποσοστό.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι θα βρεθεί τελικά μια λύση κοντά στο 4%, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ευχαριστημένες. Επίσης, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι απ εδώ και στο εξής, τα νέα ομόλογα που θα εκδίδει το ελληνικό δημόσιο θα υπόκεινται στο αυστηρό αγγλικό δίκαιο, το οποίο, ως γνωστόν, προβλέπει αυστηρή τιμωρία, σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων από πλευράς της εκδότριας αρχής.

Αρχικώς ούτε αυτό το ήθελε η ελληνική πλευρά, αλλά φαίνεται ότι «επείσθη» να το αποδεχθεί, αφού δεν είχε στην πραγματικότητα και πολλές εναλλακτικές.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα