Το Τατόι μεταμορφώνεται σε πάρκο

10:34 8/7/2012 - Πηγή: 24wro
Ενα σύγχρονο και ταυτόχρονα βιώσιμο Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο θα εξασφαλίσει...
στους Αθηναίους την επαφή με τη φύση, αλλά θα αναδεικνύει και την ιστορική διαδρομή του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου οραματίζονται οι μελετητές, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν το σχέδιο για την αξιοποίησή του. Η τελική φάση της μελέτης έχει ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς και αναμένεται να παραληφθεί επισήμως εντός της εβδομάδας. Τα Ανάκτορα Τατοΐου 126 χρόνια από την ανέγερσή τους και μετά από τέσσερις δεκαετίες ερήμωσης μετατρέπονται σε μουσείο. Οι νεοκλασικού ρυθμού στρατώνες σε μικρό ξενοδοχείο boutique
πέντε αστέρων και το παλαιό ξενοδοχείο σε ένα καλό εστιατόριο. Με τις νέες χρήσεις στα διατηρητέα κτήρια του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, αλλά και την επαναφορά παλαιότερων, υπολογίζεται ότι θα καταστεί οικονομικά βιώσιμη η λειτουργία του χώρου ως Μητροπολιτικού Πάρκου. Με στόχο την οικονομική αυτάρκεια του κτήματος αναζητήθηκαν λύσεις οι οποίες θα διασφαλίσουν τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου αλλά θα προσελκύσουν ταυτόχρονα επενδυτές και χρηματοδότες.
Η ομάδα των επιστημόνων η οποία μόλις ολοκλήρωσε το σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου προσπάθησε - και φαίνεται στα σχέδια να κατάφερε - να συνθέσει τρία ζητούμενα: την οργάνωση όλου του πάρκου ως τόπου αναψυχής, τη διάσωση και απόδοση του πλούσιου κτιριακού δυναμικού του στο κοινό με ελκυστικές χρήσεις και την αναζήτηση μιας πρότασης η οποία θα καθιστά τη λειτουργία του κερδοφόρα ή κατ' ελάχιστο μη ζημιογόνα.
Το εγχείρημα ήταν δύσκολο αφού το Τατόι είναι ένας πολυσύνθετος τόπος, με παρθένες δασικές εκτάσεις, ιστορικά μνημεία, αγροτικές εκτάσεις και διατηρητέα διαφορετικών ρυθμών και εποχών κτίρια. Η κατάρτιση του σχεδίου για την ανάδειξη 23.550 στρεμμάτων από τα συνολικά 42.000 στρέμματα του κτήματος (τα υπόλοιπα περιλαμβάνονται στην Α' ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας) ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε ανατέθηκε, έπειτα από διαγωνισμό, από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) με χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας.

Ελαιώνες και αμπέλια
Η αξιοποίηση της πρώην βασιλικής περιουσίας προβλέπεται να βασιστεί πρωταρχικά στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του αγροκτήματος. Στη μελέτη υποστηρίζεται η αποκατάσταση των περισσότερων αμπελώνων, ελαιώνων και οπωρώνων σε εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων. Με την επαναλειτουργία του θερμοκηπίου μπορεί να αναπτυχθεί και η ανθοκομία.
Οι αγροτικές εκτάσεις που διατίθενται για καλλιέργεια φτάνουν συνολικά τα 1.170 στρέμματα, εκ των οποίων 700 στρέμματα είναι υφιστάμενες εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες. Τα υπόλοιπα 470 στρέμματα προτείνονται από τους μελετητές για μελλοντικές καλλιέργειες στα νότια του κτήματος.
Οι καλλιέργειες βρίσκονται στη Βαρυμπόμπη (35 στρέμματα), στο Παλιομπάφι (215 υφιστάμενα και 470 προτεινόμενα), στο Κρυονέρι (200 στρέμματα) και στον Κεντρικό Πυρήνα (250 στρέμματα).
Επίσης η μελέτη προωθεί την ενίσχυση της μελισσοκομίας, της δασικής παραγωγής και
Keywords
Τυχαία Θέματα