Τρια χρόνια όμηρος στην Αίγυπτο το δράμα μέσα από τα λογια του!

21:51 24/11/2011 - Πηγή: 24wro
O Έλληνας ναυτικός κ. Νίκος Παπαφώτης...
που είχε εγκλωβισθεί στην Αίγυπτο επί τρία έτη, μπόρεσε τελικά να απελευθερωθεί χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το αιγυπτιακό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ηταν όμηρος στην Αίγυπτο για 3 χρόνια ο Ν. Παπαφώτης:
«Είμαστε απλήρωτοι, εγκλωβισμένοι στο πλοίο «ΝΙΚΟΛΑΣ Α» του Αγούδημου,
που μας έχει εγκαταλείψει, δήλωνε πριν μήνες, στο «Εθνος». Αξίζει να δούμε μερικά αποσπάσματα από εκείνο το ρεπορτάζ :
«Χωρίς λεφτά, χωρίς πετρέλαια, χωρίς τροφοδοσία. Στο λιμάνι Σαφάκα της Αιγύπτου. Ενας Ελληνας, εγώ, καπετάνιος και φύλακας του πλοίου, και 6 ναυτικοί, όλοι Αιγύπτιοι. Βοηθήστε μας».
Το πλοίο «Νικόλας Α» βρίσκεται κατασχεμένο στο λιμάνι Σαφάκα της Αιγύπτου λόγω οικονομικής διαφοράς του πλοιοκτήτη με τους ναυλωτές.
Η φωνή απελπισίας που ακούγεται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ανήκει σε έναν ναυτικό που, όπως λέει, πήγε εκεί για να εξυπηρετήσει προσωρινά την εταιρεία ως φύλακας και τώρα δεν μπορεί να επαναπατριστεί.
Ο κ. Νίκος Παπαφώτης μιλάει και, όπως τον ακούς, νιώθεις πως ένας κόμπος σφίγγει τον λαιμό του. ‘Αρρωστος, πικραμένος, με άσχημη ψυχολογία. Ο Ελληνας καπετάνιος έχει χάσει 20 κιλά, του ανεβαίνει συνέχεια η πίεση από τη στενοχώρια και τώρα πια αντιμετωπίζει και πρόβλημα όρασης.
Ο ίδιος δεν ξεχνά τα έξι παιδιά από την Αίγυπτο που είναι μαζί του. «Από την πείνα έχουν γίνει σαν τον Αγιο Ονούφριο», λέει…
Η υπόθεση δεν είναι καινούργια… Πλοιοκτήτης και ναυλωτές είχαν μία διαφορά στα πετρέλαια και στην εκμίσθωση του ναύλου, γι’ αυτό, παραπέμφθηκε στα δικαστήρια.
«Θέλω να φύγω, να γυρίσω στην πατρίδα», λέει ο καπετάνιος.
«Εδώ τα παιδιά έχουν οικογενειακά προβλήματα και δεν αντέχουν – αναφερόταν στο ρεπορτάζ, πριν πολλούς μήνες.
Να βρεθεί ο Αγούδημος. Εμείς τι φταίμε; Τρέχει η γυναίκα μου και όπως ξέρω, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών κάνουν ό,τι μπορούν.
Πετρέλαιο έχουμε λίγο και καθόμαστε και νύχτα σαν τα ποντίκια. Νερό μας δίνει λίγο ο πράκτορας. Και κάθε εβδομάδα μας δίνει και 40 δολάρια, για να φάμε 7 μέρες, 7 άτομα. Ψίχουλα είναι αυτά….
Ευτυχώς τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν για τον Ν. Παπαφώτη…»
prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα